Hlavní obsah

Ze Zdi nářků vypadl stokilový kámen, jako zázrakem nikoho nezranil

– Jeruzalém

Z jeruzalémské Západní zdi, označované také jako Zeď nářků, se v pondělí uvolnil zhruba stokilogramový kamenný kvádr, který dopadl na místo, kde se společně modlí muži i ženy. Při incidentu nebyl nikdo zraněn. O den dříve ale bylo místo plné lidí, kteří si připomínali pochmurné výročí zničení obou starověkých chrámů i dalších pohrom, které v minulosti postihly židovský národ.

Foto: Nir Elias, Reuters

Na plošině před jeruzalémskou Západní zdí vyhrazené ke společným modlitbám mužů a žen je vidět spadlý kámen. Ostatní kameny ležící kolem jsou součástí archeologického naleziště.

Článek

Kámen se zřítil z několikametrové výšky a dopadl poblíž modlící se ženy na malou plošinu, která byla zřízena u jižní části Západní zdi pro smíšené modlitby. Tradiční velká hlavní plocha před zdí je rozdělená na mužskou a ženskou část.

Za nebezpečnou zónu označil celé prostranství u Západní zdi izraelský archeolog Zachi Dvira, který se tomuto místu dlouhodobě věnuje. Upozorňuje na množství trhlin a dalších uvolněných kamenů. „Mohly by lidem spadnout na hlavu,“ varoval v rozhovoru pro Times of Israel.

„Tohle je budíček. Musíme prověřit celou Západní zeď, aby nedejbůh nedošlo k nějakému neštěstí,“ uvedl lídr náboženského hnutí Masortim, které v rámci judaismu usiluje o zrovnoprávnění žen a prosazuje společné modlitby u Zdi.

Den smutku

Ortodoxní rabín Šmuel Rabinowitz, který je zodpovědný za prostranství před Západní zdí, vyzval židy ke zpytování duše. Připomněl, že k události došlo den poté, co si židé připomínali svátek Tiš'a be-av, tedy devátý den měsíce avu v židovském lunárním kalendáři.

V tento den v roce 586 př. n. l. byl podle tradice Babylóňany zničen první, Šalomounův jeruzalémský chrám, v roce 70 n. l. pak na stejné datum připadá zničení druhého, Herodova chrámu Římany. Devátého avu v roce 1290 byli židé vyhnáni z Anglie, v roce 1492 pak na stejné datum připadlo vyhnání ze Španělska. V roce 1942 začaly v předvečer Tiš'a be-av transporty Židů z varšavského ghetta do koncentračních táborů. Židé se během tohoto ponurého svátku přísně postí.

Západní zeď, kterou svět na rozdíl od Židů samotných nazývá Zdí nářků, je jediným pozůstatkem kdysi monumentálního židovského chrámu, který v Jeruzalémě stával až do roku 70. n. l., kdy jej zničili Římané. Na místě chrámu nyní stojí mešita al-Aksá a Skalní dóm se známou zlatou kopulí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám