Hlavní obsah

Izrael evakuoval ze Sýrie záchranáře pomáhající v oblastech bojů

• Aktualizováno

Izraelská armáda v noci na neděli podnikla akci, při níž ze Sýrie evakuovala stovky členů takzvaných Bílých přileb a jejich rodin. Humanitární pracovníci, kteří působili v oblastech ovládaných rebely, byli přesunuti do Jordánska, uvedla agentura AP. Ta původně uvedla , že bylo evakuováno 800 lidí, agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z jordánské vlády však později napsala, že jde o 422 příslušníků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Příslušníci Bílých přileb působí v místech bojů vládních sil s povstalci

Článek

Jordánsko potvrdilo, že přijalo stovky Syřanů, které si převezmou Německo, Kanada a Británie. „Protože jejich životy byly ohroženy, přijalo Jordánsko z čistě humanitárních důvodů Bílé přilby, dokud je nepřevezmou tři jiné země,” uvedl mluvčí jordánského ministerstva zahraničí. Jordánsko v minulosti uzavřelo svou hranici pro syrské uprchlíky, protože už má na území statisíce syrských běženců.

Podle jiného nejordánského zdroje agentury Reuters bylo původně v plánu evakuovat 800 lidí, ale v důsledku mnoha kontrolních stanovišť syrských vládních vojsk a protože část území kontrolují radikálové z Islámského státu (IS), se podařilo evakuovat jen polovinu.

Izraelská armáda převoz záchranářů od hranice na Golanských výšinách označila za „mimořádné humanitární gesto”, které Izrael učinil na žádost USA a jejich evropských partnerů, protože životy těch lidí byly v „bezprostředním ohrožení”. Tento čin podle armády nic nemění na izraelské politice nezasahování do syrského konfliktu.

USA a další západní státy poskytovaly záchranářům v povstaleckých oblastech podporu. Podle amerických zdrojů citovaných agenturou AP hrozilo, že se nyní syrská armáda, která postupně získává pod kontrolu západní pohraniční provincii Kunajtra, na záchranáře zaměří. Evakuační plán byl podle AP urychlen po nedávném summitu NATO.

Boje pokračují

K hranici na Golanech se kvůli bojům v Kunajtře a Dará stáhly stovky uprchlíků. Syrské armádě se s pomocí Ruska podařilo ovládnout povstalecké oblasti na jihozápadě země a dosáhnout dohody s povstalci. Evakuace těch z Kunajtry začala v pátek. První velkou skupinu autobusy dopravily na severozápad Sýrie v sobotu. Organizace Syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že v sobotu večer vyjely směrem na sever z Kunajtry i z provincie Dará další autobusy.

V malé oblasti na syrském jihu stále působí radikálové z organizace Islámský stát. Při sobotním náletu v této části Sýrie zahynulo šest civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám