Hlavní obsah

Izrael zaútočil na vojenské pozice u syrského Aleppa

Izraelská armáda zaútočila na pozice syrské armády na severu země. Rakety zasáhly vojenské cíle na předměstí města Aleppo, napsala agentura DPA s odvoláním na zdroje ze syrské armády. Letecké údery měly podle syrských zdrojů způsobit jen materiální škody. Izrael se zatím k vojenské akci nevyjádřil.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrské vládní síly v Aleppu

Článek

Izrael před pár dny ostřeloval i pozice syrské armády v provincii Kunajtra, kde krátce předtím zahájila syrská armáda se svými spojenci útok na povstalce. I tyto nálety si podle syrské strany vyžádaly jen menší materiální škody.

Napětí v oblasti vystupňoval postup syrské armády na jihozápadě Sýrie, kde v posledních třech týdnech syrský režim dobyl z rukou povstalců velkou část území. Syrskou armádu podporuje Rusko. Izrael se obává nejen přítomnosti syrské armády u hranic ale také íránských jednotek, které jsou spojencem syrské vlády. Izrael před časem přiznal útoky na íránské cíle v Sýrii.

Nejnovější incidenty mezi Izraelem a Sýrii se často odehrávají v oblasti Golanských výšin. Dvě třetiny této oblasti okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973, roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám