Hlavní obsah

Bašta rebelů na jihu Sýrie padla, syrská armáda pronikla do města Daraá

Dara´a

Syrská armáda ve čtvrtek vstoupila do města Daraá na jihu země, které dosud drželi povstalci, a vztyčila tam státní vlajku, oznámila syrská státní televize. Přijela tam i ruská delegace, která dojednává předání města do rukou vlády a má garantovat odchod rebelů. O dohodě se vzbouřenci informovala už ve středu večer syrská agentura SANA. Guvernér Daraá řekl, že vládní síly nyní kontrolují 80 procent města.

Foto: ČTK/AP

Syrský tank se valí provincií Daraá v čele kolony

Článek

„Syrská vojenská jednotka vstoupila do Daraá a na hlavním náměstí vyvěsila národní vlajku,“ uvedla SANA. Armáda současně ovládla i města Mazirib, Kafr Šams a Tafas.

Podle agentury AP povstalci souhlasili s tím, že kontrolu nad městem předají. Aktivista Ahmad Masálma, který podával zprávy z Daraá, agentuře AP řekl, že bojovníci souhlasili s vládním návrhem, který zahrnuje amnestii. Umožnili, aby byly ve státních institucích znovu umístěny symboly státní moci. Ti, kdo s dohodou nesouhlasí, budou moci s rodinami odejít do těch částí Sýrie, které jsou stále v rukou rebelů.

Foto: ČTK/AP

Kolona syrské armády v provincii Dara´a

Podle aktivistů ruští vyjednávači, kteří přijeli ve dvou obrněných transportérech, povstalcům nedoporučili, aby odcházeli do provincie Idlib, kam se stáhli odpůrci vlády a také radikálové z jiných částí Sýrie. Rusové upozorňují, že tam v těžkých podmínkách žije milión lidí, čelí náletům a zřejmě příští ofenzivě.

„Idlib je krematorium,” citoval ruské vyjednávače jeden z aktivistů, který nechtěl být jmenován. Radikálové, jichž zůstává v Daraá ještě asi 2000, však podle íránské PressTV chtějí na sever Sýrie do oblastí držených vzbouřenci.

Podle agentury SANA dohoda zahrnuje i odevzdání středních a těžkých zbraní a předáno bude kromě města pět dalších přilehlých oblastí. Hit, který měl být také vydán, ale obsdili radikálové z Islámského státu, uvedla organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Dohoda dále počítá s rozmístěním ruské vojenské policie, která bude zajišťovat pořádek a umožní vládě převzít úřady.

Foto: ČTK/AP

Dobytí Dara´a přecházelo bombardování

Úmluva z Daraá se podobá dohodě, k níž vláda a její spojenci dospěli i v jiných částech Sýrie. Odpůrci prezidenta Bašára Asada tento postup označují za program politického a demografického inženýrství, jehož smyslem je upevnit moc prezidenta.

Syrská armáda zahájila operaci s cílem, ovládnout město Daraá, kde v březnu 2011 propukly první syrské protivládní protesty, 19. června. Povstalci držené čtvrtě provinčního střediska obklíčila v pondělí.

Před boji opustilo na jihu Sýrie domovy na 300 000 lidí. Většina se vydala k západní hranici s Jordánskem a Izraelem, který jim poskytl humanitární pomoc. Mnozí z nich se už začali vracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám