Hlavní obsah

Ženy v Saúdské Arábii poprvé legálně usedly za volant

Ačkoli řidičské průkazy mohly získat již na počátku měsíce, poprvé mohly usednout za volant až v sobotu. Řeč je o ženách v Saúdské Arábii, která jim jako poslední země na světě umožnila řídit automobily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženy v Saúdské Arábii mohou poprvé legálně řídit autaVideo: Reuters

 
Článek

Monarchie a její stoupenci rozhodnutí nechat ženy řídit zdůvodňují mimo jiné globalizací či vysokým počtem vzdělaných žen, které mají chuť si dále budovat kariéru. Tyto ženy byly dosud závislé na mužích v rodině a řidičích, aby se dostaly, kam potřebují. To by ale nové opatření mělo změnit. Navzdory tomu, že v zemi je uplatňován systém opatrovnictví, který je kombinací zvyklostí a zákonů a po ženách požaduje, aby k některým základním rozhodnutím měly svolení muže – otce, bratra či manžela –, k získání řidičského oprávnění souhlas potřebovat nebudou.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Právo řidit automobil využila i Hannan Iskandarmedová

První řidičské průkazy Saúdská Arábie ženám začala vydávat začátkem měsíce. Dostaly je ženy s dokladem, který obdržely v cizině, mimo jiné v Libanonu, Británii a Kanadě. Autoškoly pro ženy byly založeny v pěti městech v království a učit v nich prozatím budou ženy, které řidičský průkaz obdržely v zahraničí. [celá zpráva]

Monarchie se mění jen zvolna

V ultrakonzervativní monarchii ženy nicméně stále v praxi nesmějí například pracovat, vycestovat nebo se vdát bez souhlasu mužského opatrovníka. Teprve v prosinci 2015 mohly tamní ženy poprvé volit a kandidovat ve volbách a loni bylo oznámeno, že budou moci chodit do škol či k lékaři již bez doprovodu a podnikat bez opatrovníka. V lednu bylo povoleno ženám zúčastnit se sportovní akcí, byť musely do oddělené sekce nebo do zóny pro rodiny; v dubnu byl také uspořádán první ženský cyklistický závod. Letos v únoru země poprvé umožnila ženám hlásit se do armády, do bojových operací ale zapojeny nebudou. Podle únorového oznámení vlivné duchovní rady nemusejí ženy nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv, který zahaluje jejich tělo až po paty a zakrývá vlasy a někdy i obličej. Mnohé jsou ale na oděv zvyklé a nosí ho nadále.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Maha Mohammed si pořídila motocykl

Mezi ženami, které se oslav nezúčastní, je i řada aktivistek za práva žen včetně několika feministek, které v roce 1990 demonstrovaly za právo řídit. Podle analytiků je takto chtějí úřady varovat, aby si nepřivlastňovaly zásluhy za změnu zákonu.

Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) je v Saúdské Arábii stále za mřížemi osm aktivistek za práva žen. Čelí vážným obviněním, jako je například špionáž či pobuřování.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Asmaa al-Assdmiová se svým řidičským průkazem

Mnoho žen zaměstnaných v sociálních odvětvích se nicméně raději soustředí na práva, která ženy v Saúdské Arábii získaly, než na to, co je jim stále odepíráno, píše americký list The New York Times.

Podle londýnské konzultantské společnosti Facts Global Energy by mohlo projevit zájem o řidičský průkaz 65 procent saúdskoarabských žen, což je asi šest milionů žen. Pro období do roku 2020 se počítá s tím, že řidičský průkaz budou mít asi tři miliony žen. Majitelky mezinárodních řidičských průkazů budou mít právo řídit v království rok a pak budou muset požádat o místní doklad. Povolení k řízení soukromých aut mohou mít ženy po dovršení 18 let, vozidel hromadné dopravy po dosažení 20 let, což je stejné jako u mužů.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Samira al-Ghamdiová za volantem svého vozu

Reklama

Související články

První Saúdky dostaly řidičáky

Saúdská Arábie začala v pondělí ženám vydávat řidičské průkazy. Řídit na silnicích budou ale moci až od 24. června. Čtyři aktivistky za právo řídit jsou...

Výběr článků

Načítám