Hlavní obsah

Za hořící draky přijde tvrdá odplata, Izrael hrozí preventivními vraždami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec zdrženlivosti, přijdou tvrdé údery, oznámil list Haarec s odkazem na informace izraelské armády. Izrael tak reaguje na palestinské útoky draky s hořlavinami, které zapalují pozemky na jihu země a působí židovskému státu ohromné škody. Izraelský ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan dokonce pohrozil „preventivní likvidací“ vedení palestinského Hamásu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci posílají do Izraele hořící drakyVideo: Reuters

 
Článek

„Protože Hamás umožňuje vysílání draků, musíme se vrátit k preventivním vraždám. Ti, kteří (zápalné) draky posílají, a velitelé Hamásu musí být terčem preventivního zabíjení,“ řekl Erdan. Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že armáda bude jednat "v zájmu Izraele". „Vyřídíme si účty s Hamásem, Islámským džihádem a zbytkem teroristů útočících na nás z pásma Gazy,“ řekl.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský hasič bojuje s plameny, které způsobil drak s hořlavinami vyslaný z pásma Gazy.

Palestinské protesty trvají od 30. března a podle Liebermana od té doby na Izrael bylo vypáleno na 600 draků. Armáda asi 400 z nich zneškodnila a zbytek způsobil 198 požárů. Oheň působí mimořádné škody jak na izraelských zemědělských plochách, tak v divoké přírodě, kde v hořících porostech hyne velké množství živočichů. V prostředí Negevské pouště je obnovení jakékoliv vegetace otázkou mnoha let až desetiletí.

Na některých dracích vyslaných Palestinci na území židovského státu se v minulosti objevovaly i svastiky.

Foto: Profimedia.cz

Palestinci z pásma Gazy vysílají drak s hořlavinou na izraelské území. Namalovali na něj svastiku, která je od druhé světové války vnímána jako nacistický symbol.

Na pátek jsou ohlášeny nové protesty k výročí Šestidenní války z roku 1967, za níž Izrael obsadil Západní břeh Jordánu, pásmo Gazy, východní Jeruzalém a Golany. Organizátoři pozvali k hranici tisíce Palestinců z pásma Gazy.

Kolem hranice zaujali pozice vojáci a v předních řadách jsou odstřelovači. Mají rozkaz střílet na ty, kteří se přiblíží k plotu a budou se snažit ho překonat. Od března při izraelské palbě přišlo podle Haarecu o život na 130 Palestinců.

Z pásma Gazy se Izraelci stáhli v roce 2005, oblast je pod plnou kontrolou Hamásu. Kvůli četným přeshraničním útokům uvalil Izrael, ale i sousední Egypt, na pásmo Gazy blokádu, kvůli které obyvatelstvo oblasti žije v těžkých podmínkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám