Hlavní obsah

Syrská armáda našla ve Východní Ghútě chemickou laboratoř a chlór

– Damašek

Syrská armáda nalezla v oblasti Východní Ghúty, kterou plně dobyla, když tento týden ovládla město Dúmá, laboratoř na výrobu chemických látek a dílnu pro výrobu munice. Uvedla den před sobotním náletem na Sýrii syrská agentura SANA. Její tvrzení nebylo možné ověřit z jiných zdrojů.

Foto: SANA, Reuters

Syrské vládní síly

Článek

Zdroj ze syrské armády řekl SANA, že laboratoř, kterou teroristé opustili, byla ve městě Aftris. Podle něj byla vybavena různými zařízeními umožňujícími výrobu rozličných jedů včetně těch, potřebných pro výrobu zakázaných látek. V laboratoři byl nalezen i chlór, což je látka, která byla zřejmě použita 7. dubna při útoku v Dúmá. Nalezeny tam byly také kanystry i ampule a kádinky pro míšení látek.

Dodal, že v Aftrisu byla také objevena dílna na výrobu munice. Vyráběly se v ní hlavice pro rakety ráže 60, 80 a 180 mm, munice pro děla ráže 37 mm, i odpalovací zařízení pro rakety. Nalezeny byly i improvizované nálože.

SANA zveřejnila video se záběry munice nalezené na místě, kde jsou vidět i minometné granáty, ale taky kanystry označené Hydrofix XR, bílý prášek, ochranná maska s očnicemi i ochranné oděvy. Voják na videu připsal dílnu bývalé Frontě an-Nusra.

Na dalších záběrech je vybavení chemické laboratoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám