Hlavní obsah

Izrael pošle 16 tisíc migrantů na Západ, uvedl Netanjahu k dohodě s OSN. Pak vše zastavil

Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael v pondělí oznámil zrušení kontroverzního plánu na deportaci asi 35 tisíc afrických migrantů zpět do Afriky poté, co se prý dohodl s úřadem OSN pro uprchlíky o tom, že se část z nich integruje v Izraeli a více než 16 tisíc z nich se přesune do západních zemí. Půjde prý o země jako Německo, Itálie nebo Kanada, uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Německo a Itálie ale vzápětí popřely, že by se jich dohoda týkala. A premiér kvůli domácí kritice po několika hodinách dohodu pozastavil.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Původní záměr izraelské vlády vyvolal protesty a kritiku řady sdružení, napsala agentura AP. Deportace měly začít už v neděli, ale izraelský nejvyšší soud verdiktem z 15. března proces dočasně zablokoval.

Většina z dotyčných 35 tisíc až 40 tisíc migrantů pochází z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, a z Jižního Súdánu zmítaného už pátým rokem občanskou válkou. Izrael ale běžence označuje za ekonomické migranty a tvrdí, že nemá povinnost udělit jim azyl.

V únoru Izrael začal rozesílat oznámení 20 tisícům afrických migrantů, podle nějž měli dva měsíce na opuštění v země. V opačném případě jim hrozilo, že budou uvrženi do žaláře.

Dohoda se bude realizovat pět let

Podle nové dohody s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) má být více než 16 tisíc Afričanů přesídleno do „různých západních zemí, které je jsou ochotny přijmout”. Zbylí migranti dostanou v Izraeli trvalý pobyt, uvádějí izraelská média. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua oznámil, že body dohody budou naplňovány ve třech fázích v průběhu následujících pěti let.

„Dohoda odvrací hrozbu nuceného vyhoštění do nejmenovaných afrických zemí, přičemž panovalo přesvědčení, že se jedná o Rwandu a Ugandu, se kterými dosáhl Izrael tajné dohody,” napsala AP.

Proti původnímu plánu vlády se konala řada demonstrací a k jeho přehodnocení vyzývala sdružení lékařů, akademiků, básníků, rabínů či obětí holokaustu.

Dohoda však ještě není hotová věc. Německo a Itálie totiž v reakci na Netanjahuova slova popřely, že by se jich jakkoli dohoda týkala a UNHCR uvedl, že o cílových zemích ještě není rozhodnuto.

Navíc Netanjahu po pár hodinách oznámil pozastavení dohody. Kvůli části o integraci migrantů v Izraeli se totiž ozvali domácí kritici z řad obyvatel, v jejichž lokalitách se migranti v současnosti vyskytují. Premiér na Twitteru oznámil, že se rozhodl podmínky dohody přehodnotit. Dodal, že naslouchá kritice a je připraven se s odpůrci projektu v úterý setkat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám