Hlavní obsah

Na polské ambasádě v Izraeli se objevily hákové kříže

– Tel Aviv

Na polském velvyslanectví v Tel Avivu se v neděli objevily svastiky. Napsáno tam bylo i slovo vrazi. Jde zřejmě o reakci na slova polského premiéra, který nepřímo obvinil Židy ze spoluúčasti na holokaustu. Izraelská policie už zahájila vyšetřování, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nápisy a hákové kříže na polské ambasádě v Tel AvivuVideo: AP

 
Článek

Hákové kříže se objevily na vstupu do konzulárního oddělení a také na informační tabuli. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a pachatele se dosud vypátrat nepovedlo, uvedla izraelská policie.

Nápisy se objevily na budově den poté, co polský premiér Mateusz Morawiecki řekl na mnichovské bezpečnostní konferenci, že i Židé se podíleli na přípravě holokaustu.

Tato slova vyvolala v Izraeli pozdvižení a byla tvrdě odmítnuta. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki na Mnichovském bezpečnostním fóru pobouřil Židy kvůli nepřímému obvinění z jejich podílu na holokaustu.

Morawieckého mluvčí pak řekla, že cílem polského premiéra nebylo obvinit Židy za „nacisty připravenou genocidu“.

Morawiecki reagoval na dotaz izraelského novináře ohledně nového polského zákona týkajícího se holokaustu. Ten nesmí být připisován Polsku, a kdo tak učiní, tomu hrozí trest. Izraelský novinář se ptal, zda se bude tento zákon vztahovat na vyjádření, že na holokaustu se podíleli i polští kolaboranti, na což Morawiecki odpověděl, že „nebude trestné říkat, že tam byli polští pachatelé stejně jako pachatelé židovští, ruští, ukrajinští... nebyli jen němečtí pachatelé“.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

V neděli kvůli tomuto vyjádření zavolal polskému premiérovi jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu. V telefonátu zdůraznil, že „cílem holokaustu bylo zničit Židy a všichni Židé byli odsouzeni k smrti“. „Řekl svému polskému partnerovi, že Polskem zmíněné překroucení by nemělo být korigováno dalšími překrouceními,“ uvedla kancelář izraelského premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám