Hlavní obsah

Izraelská letadla zaútočila v Sýrii na ústav podezřelý z výroby chemické munice

– Damašek

Izraelské letouny zaútočily ve středu brzo ráno raketami na pozice syrské armády u Damašku, uvedla podle BBC syrská média. Tamní armáda uvedla, že protivzdušná obrana většinu střel zničila. Podle britské stanice útok mířil na ústav, kde se vyrábějí chemické zbraně.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Článek

„Vojenská letadla izraelského nepřítele ve středu v 3:42 vypálila z území Libanonu několik raket na jednu z našich vojenských pozic u Damašku,“ uvedlo syrské vrchní velitelství v prohlášení pro agenturu SANA a dodalo: „Protivzdušná obrana zasáhla proti raketám a většinu z nich zničila.“ Podle zpráv na sociálních sítích byly v oblasti Damašku slyšet tři exploze.

„Vrchní velitelství ozbrojených sil činí Izrael plně zodpovědný za nebezpečná následky jeho opakujících, agresivních a nevypočitatelných dobrodružství,“ uvedla syrská armáda.

Izrael, který je podezřelý, že od roku 2011, kdy vypukla v Sýrii občanská válka, podnikl na syrské území už sto tajných úderů, se k informaci nevyjádřil.

Zdroje blízké syrské vládě sdělily izraelskému listu Ha´arec, že izraelské rakety zasáhly výzkumné centrum ve městě Džamraja severně od Damašku. I exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii uvedla, že některé z raket zasáhly muniční sklady v Džamraji.

V lokalitě je umístěno několik vojenských objektů, ale také budova Vědeckého studijního a výzkumného centra, které bylo terčem podobného útoku podruhé za čtvrt roku. Právě v něm se vyvíjejí rakety, ale také je podle západních rozvědek podezřelé z výroby chemické munice, z níž jsou vládní vojska opakovaně podezřívána.

Sýrie je podezřelá z nasazení chemických zbraní

Sýrie přistoupila v roce 2013 po útoku sarinem pod tlakem k podepsání dohody o zákazu chemických zbraní a jejich zásoby musela nechat zničit. Opakovaně se však objevují obvinění, že Sýrie dále používá ve válce nejen chlór, ale právě i nervový plyn sarin. Damašek to vehementně popírá. [celá zpráva]

Tento týden západní mocnosti obvinily Sýrii, že za poslední měsíc použila při útocích na pozice vzbouřenců v šesti případech bomby naplněné chlórem. Expert OSN na válečné zločiny označil informace za alarmující a řekl, že se vyšetřují.

V rozhovoru pro televizi BFM dodal francouzský ministr zahraničí Jean Yves Le Drian, že „vše nasvědčuje tomu, že syrský režim používá chlór“. Chlór přitom sám o sobě nepatří mezi zakázané látky, nesmí se však využívat jako zbraň.

Chlór byl údajně nasazen i ve Východní Ghútě, kde útočí syrská armáda na vzbouřence. Podle místní civilní ochrany Bílé přilby si syrské nálety na město Hamúrija vyžádaly ve středu osm mrtvých. V úterý měly nálety a dělostřelecká palba 60 obětí. Jak uvedla exilová organizace SOHR, v oblasti bylo při syrských útocích zabito od 29 ledna 384 lidí včetně 94 dětí. Čísla ale není možné ovařit z nezávislých zdrojů.

Libanon kritizuje Izrael 

V úterý tři nejvyšší libanonští představitelé - prezident Michel Aoun, premiér Saad Harírí a předseda parlamentu Nabí Barri, obvinili Izrael, že ohrožuje stabilitu na společné hranici. Protestovali také proti izraelskému plánu vybudovat na hranici zeď a rozporovali tvrzení židovského státu, že je čistě na izraelském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám