Hlavní obsah

Kvůli Jeruzalému se sejde Rada bezpečnosti

New York

V New Yorku se v pátek mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN, aby reagovala na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. O jednání požádalo několik zemí, které Trumpův postup považují za možnou záminku k násilným reakcím. Na Západním břehu Jordánu se čekají velké protesty a možné násilnosti poté, co hnutí Hamás ve čtvrtek vyzvalo k zahájení nového povstání proti Izraeli.

Foto: Nasser Shiyoukhi, ČTK/AP

Izraelští vojáci střílejí slzné granáty proti rozlíceným Palestincům v Betlémě

Článek

O svolání schůzky RB OSN požádalo osm zemí nesouhlasících s Trumpovým krokem: Británie, Francie, Itálie, Švédsko, Egypt, Senegal, Bolívie a Uruguay. Dá se očekávat, že na jednání patnáctičlenné rady zazní převážně kritická slova vůči USA, neboť kromě od Izraele se k Trumpovu postupu staví většina zemí odmítavě či přinejmenším zdrženlivě. Rozhodnutí podle nich ohrožuje možnou budoucnost mírového procesu na Blízkém východě a přispívá ke zhoršení bezpečnostní situace. Rezoluce se ale očekávat nedá, USA mají právo veta.

Zástupci některých zemí tvrdí, že americký krok je právně neplatný, protože porušuje rezoluci rady z roku 1980.

Východní Jeruzalém obsadil Izrael po šestidenní válce. Podle mezinárodního práva proto nemůže být součástí Izraele, i když ten ho vyhlásil za své nedělitelné hlavní město. Palestinci počítají s tím, že hlavním městem budoucího Palestinského státu s jehož vznikem souhlasí i Izrael, bude právě Východní Jeruzalém

Na palestinských územích i v některých arabských zemích se dnes očekávají velké protesty, kvůli nimž izraelská armáda posílí jednotky na Západním břehu Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám