Hlavní obsah

Islámskému státu zůstaly tisíce bojovníků, bude moci dál útočit

Islámský stát (IS) letos přišel od svá dvě nejvýznamnější města. Poté, co v červenci ztratil irácký Mosul, přišel minulý týden i o své hlavní město, syrskou Rakku. Osvobozen byl letos i irácký Tall Afar a Havídža, stejně jako syrský Al-Báb a Dajr az-Zaur. Bojuje se už i v Majádínu. Přesto se nedá IS považovat za poražený, upozornili v neděli experti v listu The New York Times.

Foto: Asmaa Waguih, ČTK/AP

Členové Syrských demokratických sil v troskách Rakky

Článek

Podle expertů je v oblastech u syrsko-irácké hranice a v údolí řeky Eufrat ještě asi šest až deset tisíc radikálů. Stahují se tam z Majádínu, který sloužil jako nové správní středisko po obklíčení Rakky.

Foto: Gabriel Chaim, ČTK/AP

Zničená Rakka

V oblasti je IS pod velkým tlakem, k Majádínu se probojovala ze západu syrská armáda podporovaná Rusy. Syrské demokratické síly už mohou postupovat od Rakky a na Irácké straně postupují vládní síly údolím Eufratu ke Káimu.

Místa držená IS v době jeho dominance podle velikosti.

Ani po vyčistění těchto měst však nebude IS definitivně poražen. „Sítě přežijí a vzpoura bude v těchto oblastech pokračovat, zřejmě pod jiným jménem,“ řekl listu analytik IHS Markit Columb Struck. Podle něj Islámský stát už změnil taktiku a vrátil se ke svým počátkům guerillové skupiny.

V některých oblastech má dál podporu a v regionu je schopen dál provádět útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám