Hlavní obsah

Irácké jednotky ovládly sporné oblasti u Kurdistánu

Bagdád

Irácké jednotky ve středu oznámily, že ukončily operaci, jejímž cílem bylo ovládnout sporné oblasti, které byly pod kontrolou Kurdů od nástupu Islámského státu v roce 2014. Tedy okolí Kirkúku včetně města i části provincií Dijála a Ninive. Některé kurdské zdroje ale uvádějí, že ne celé území padlo do rukou irácké armády a šíitských milicí, ale že jde o bezvýznamné rurální oblasti.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci u ropného zařízení u Kirkúku

Článek

Irácká armáda ve středu vydala prohlášení, že bezpečnost byla „obnovena“ v oblastech držených kurdskými pešmergy v provincii Kirkúk včetně tohoto města a okolních ropných polích.

„Síly opět získaly kontrolu nad Chananínem a Džalavlou v provincii Dijála, stejně jako nad Manchmúrem, Bašikou, mosulskou přehradou Sindžárema a dalšími oblastmi na ninivských pláních,“ dodala armáda. Kurdské vedení přitom ještě v úterý říkalo, že má právní nárok kontrolovat všechna území držená před zahájením operace s cílem osvobodit Mosul. Tedy Kirkúk, Manchmúr, Chananín a Šingal, a to na základě údajné dohody mezi iráckou vládou a kurdskou autonomií a Američany. Vysoký irácký velitel však ve středu řekl agentuře Reuters, že se pešmergové stáhli za hranice autonomie z roku 2014.

Irácký premiér Hajdar Abádí už v úterý vyzval Kurdskou regionální vládu k dialogu, ovšem v rámci irácké ústavy, což znamená bez možnosti vyhlášení samostatnosti. Irácký premiér pravil: „Referendum je passé a patří historii.“ Pohrozil Kurdům, že by mohli přijít i o výdobytky, kterých dosáhli už dříve.

Z Kirkúku uteklo 61 000 lidí, uvedla OSN. Někteří se ale vrátili, město však působí vylidněně. Je sice multietnické, žijí v něm i Arabové a turkické obyvatelstvo, ale Kurdů tam bylo nejvíce.

Kurdská vláda obvinila opoziční stranu PUK, že nařídila bojovníkům se stáhnout a zradila kurdskou věc. PUK to popírá. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Irácká armáda udeřila na Kurdy v Kirkúku

Irácká armáda v pondělí zahájila rozsáhlou ofenzívu na pozice kurdských bojovníků u města Kirkúk na severu Iráku. Vládní jednotky zaútočily na několika místech...

Iráčtí vojáci ovládli Kirkúk

Irácká armáda v pondělí oznámila, že po ofenzívě proti kurdským silám zajistila kontrolu nad celým městem Kirkúk na severu země. Zdroje z ústřední vlády...

Výběr článků

Načítám