Hlavní obsah

Do Mekky přijely vykonat pouť skoro dva milióny muslimů

Mekka

Téměř dva milióny muslimů z celého světa dorazily do saúdskoarabské Mekky, kde ve středu začíná každoroční islámská pouť hadždž. Na bezpečnost věřících a poutníků bude dohlížet asi 100 000 saúdskoarabských vojáků a policistů.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Muslimové se modlí ve Velké mešitě v Mekce v předvečer zahájení každoročního poutního svátku hadždž

Článek

Velkou pouť (hadždž) má vykonat aspoň jednou za život každý muslim, jestliže mu to zdraví a finanční situace dovolí. Jinak má za sebe do Mekky aspoň vyslat zástupce. Obřady se konají v posledním měsíci islámského lunárního kalendáře, jsou pětidenní a vrcholí modlitbami na pahorku Arafát.

Příprava na příchod poutníků do nejposvátnějšího místa islámu a rodiště muslimského proroka Mohameda se letos podle agentury AP zdánlivě obešla bez větších problémů.

Na rozdíl od loňského roku, mohou hadždž vykonat Íránci. Teherán po hadždži v roce 2015, kdy bylo ušlapáno k smrti 2400 poutníků, včetně 464 Íránců, přerušil diplomatické styky se Saúdskou Arábií, a tak loni do Mekky žádní poutníci z Íránu nedorazili.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

K Velké mešitě v Mekce se sjely na dva milióny muslimů

Izolovaný Katar dostal výjimku

Saúdská Arábie letos umožnila vykonat hadždž i poutníkům ze sousedního Kataru, se kterým spolu několika dalšími blízkovýchodními státy v červnu přerušila diplomatické styky a obvinila ho z podpory terorismu. Pouť mohou vykonat také obyvatelé občanskou válkou zmítané Sýrie.

Zatímco pouť do Mekky je povinností všech muslimů, o tom, komu bude povolen vstup do Saúdské Arábie rozhoduje saúdská královská rodina. Blízkovýchodní experti upozorňují, že právo zakázat cizincům pouť do Mekky dává Saúdské Arábii značnou sílu. Rijád však trvá na tom, že správu nad Mekkou politicky nezneužívá.

Hadždž (حج)
Tradiční muslimská pouť do Mekky je pátým pilířem islámu. Každý tělesně způsobilý muslim, který si to může dovolit, má za povinnost vykonat hadždž alespoň jednou za život jako projev sounáležitosti všech muslimů a podřízenosti Bohu.
Desetitisíce poutníků ve Velké mešitě obcházejí vždy sedmkrát dokola kvádrovitou stavbu Ka’aba a políbí posvátný Černý kámen, patrně meteorit, který se zde nachází. Poté se vydají ke kopcům As-Safa a Al-Marwa, pijí ze studny Zamzam, absolvují noční bdění u hory Arafát, načež sbírají oblázky a kameny na planině Muzdalifa, které následně použijí při symbolickém kamenování Satana v údolí Míná. Poté si poutníci oholí hlavy, provedou zvířecí oběť a poté se zapojí do třídenní slavnosti ‘Íd al-aDhá.
Muslimovi, který vykoná pouť do Mekky, náleží titul hadži.

Reklama

Výběr článků

Načítám