Hlavní obsah

U Tall Afaru bojují irácké jednotky s bojovníky IS, kteří si brání cestu do Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká armáda a šíitské milice v pondělí bojovaly s radikály ze samozvaného Islámského státu (IS) na silnici vedoucí ze severoiráckého města Tall Afar do Sýrie. I když už se v médiích objevily zprávy o dobytí města, které bylo v moci džihádistů, hotovo ještě není. Iráckým silám zbývá osvobodit ještě několik posledních čtvrtí.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Irácké jednotky v Tall Afaru

Článek

Příslušníci IS, kteří se stahují do Sýrie, bojují o udržení ústupové trasy. Střety u Al Ajadíje, která se nachází 11 kilometrů severně od Tall Afaru, začaly už v sobotu. V pondělí ráno použili radikálové proti iráckým vojákům tři automobily naplněné výbušninami.

Podle mluvčího iráckého velitelství generála Jahji Rasúla irácké jednotky k městečku postupují a zcela je obklíčily.

Zbývá dobýt ještě pět procent území

Armáda už v neděli avizovala osvobození Tall Afaru [celá zpráva], oficiálně však zatím hotovo není. Když byl v červnu dobyt Mosul, oznámil úspěch přímo ve městě irácký premiér Hajdar Abádí. Podle mluvčího irácké armády se nyní čeká na osvobození Ajadíje, uvedla televize Al Arabíja.

Není však zatím osvobozen ani celý Tall Afar. I když irácká vlajka zavlála nad těžce zničenou osmanskou citadelou už v sobotu, irácké jednotky stále nemají pod kontrolou zhruba pět procent rozlohy města, hlavně části čtvrtí An-Núr a Al-Askari.

V Tall Afaru se podařilo během osmidenní operace osvobodit jen sedm jezídů z 500, které tam zavlekl Islámský stát. Panují obavy, že většina žen a dětí byla nedávno zavlečena do Sýrie.

IS v Iráku ovládá ještě další dvě oblasti, a to Havídžu, která leží asi 300 kilometrů severně od Bagdádu, a několik lokalit u syrské hranice v provincii Anbár, zejména v okolí řeky Eufrat.

Atentát v Bagdádu

S IS možná souvisí i pondělní útok na tržišti na východě Bagdádu. Výbuch bomby umístěné v autě zabil nejméně šest lidí. Dějištěm atentátu byl trh ve čtvrti Džamíla, která leží v oblasti obývané hlavně šíity. Na místě bylo také 15 zraněných.

K útoku se sice nikdo nepřihlásil, ale jak upozornila agentura AP, k útokům na šíity se často hlásí sunnitský IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám