Hlavní obsah

Saúdská Arábie uvažuje o konci angažmá v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdská Arábie zvažuje stažení z v Jemenu. Podle serveru Middle East Eye (MEE) to sdělil dvěma bývalým americkým představitelům korunní princ Muhammad bin Salmán. Syn saúdskoarabského krále Salmána se se svými záměry v Jemenu někdejšímu americkému velvyslanci v Izraeli Martinovi Indykovi a bývalému bezpečnostnímu poradci Stephenovi Hadleymu.

Foto: Naif Rahma, Reuters

Auto zasažené při saúdském náletu na provincii Saada

Článek

Podle informací, k nimž se MEE dostal, začíná korunní princ pochybovat o tom, zda činnost koalice opravdu pomáhá upevnit postavení jemenskému prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu.

Arabská koalice se navíc hroutí. Hádí podle těchto zdrojů ztratil přízeň korunního prince emirátu Abú Zabí Muhammada bin Zajda. Ten nyní podporuje konkurenční jednotky, které stejně jako Hádího armáda usilují o získání kontroly nad přístavem Aden. Tam se vláda musela uchýlit, když šíité obsadili jemenskou metropoli Saná. Hádí obvinil bin Zajda, že se chová jako okupant Jemenu.

Muhammad bin Salmán, jemuž bude koncem srpna 32 let, se stal teprve nedávno korunním princem, ale od roku 2015 řídí ministerstvo obrany. Právě on řídil vojenské operace v Jemenu, podle kritiků se však při tom dopustil mnoha omylů.

Saúdská Arábie vede od roku 2015 arabskou koalici, která bojuje na straně jemenské vlády proti šíitským Húsíúm podporovaným Íránem, kteří se v roce 2014 zmocnili většiny významných měst v zemi. Rijád je kritizován za brutalitu, protože při náletech často umírají civilisté, bombardován byl i pohřeb.

Občanská válka v zemi trvá od roku 2014 a vyžádala si na 10 000 lidských životů. V Jemenu se zhroutily služby, polovina zdravotnických zařízení je mimo provoz. Cholerou se tam nakazilo přes půl milionu lidí a 2000 osob na ni zemřelo. Dvě třetiny z 25 milionů Jemenců potřebují nějakou formu humanitární pomoci, protože trpí hladem.

Reklama

Výběr článků

Načítám