Hlavní obsah

Americká loď vypálila varovné výstřely na íránský hlídkový člun

Washington

Americká hlídková loď USS Thunderbolt vypálila v úterý výstražné výstřely směrem k íránskému hlídkovému člunu, který se k ní nebezpečně přiblížil v Perském zálivu. Uvedla to televize CNN s odvoláním na představitele Pentagonu, podle kterého patřil člun zřejmě íránským Revolučním gardám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká loď varovala výstřely íránské plavidlo v Perském zálivuVideo: Reuters

 
Článek

USS Thunderbolt byl doprovázen raketovým křižníkem USS Vella Gulf. Íránský člun se k němu přiblížil na 140 metrů.

Posádka americké lodě se rozhodla střílet do vody, když Íránci nereagovali na žádné varování zahrnující rádiové výzvy, vypálení světlic a pět varovných zahoukání, která jsou signálem nebezpečí.

Íránská loď na palbu neodpověděla, ale přestala se přibližovat. Poblíž amerických lodí se však pohybovala ještě několik hodin.

Íránská Revoluční garda pak oznámila, že zabránila provokativním manévrům amerických lodí v Perském zálivu, které na ni vypálily dva varovné výstřely.

USS Thunderbolt je jednou ze 14 lodí třídy Cyclone o délce 52 metrů výtlaku 330 tun dodaných na počátku devadesátých let. Vyzbrojena je dvěma děly ráže 25 mm a čtyřmi půlpalcovými kulomety a dvěma automatickými granátomety.

Foto: Reuters

Íránský hlídkový člun se blížil k americké lodi USS Thunderbolt (vpravo)

Podobné incidenty jsou běžné, v červnu Íránci osvětlili laserem americký vrtulník doprovázející americké lodě v mezinárodních vodách Hormuzského průlivu.

V dubnu se loď Revolučních gard přiblížila k americkému torpédoborci USS Mahan. Ten tehdy nevypálil ani ránu, ale střílel v lednu, když se k němu a dalším dvěma lodím přiblížilo v Hormuzském průlivu pět íránských lodí.

Podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise bylo loni zaznamenáno 35 případů provokativního chování íránských lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám