Hlavní obsah

Při protestech v Jeruzalémě a okolí zemřeli tři Palestinci, zraněných je 300

Jeruzalém
Aktualizováno

Tři oběti si vyžádaly páteční střety tří tisíc demonstrujících Palestinců s izraelskými bezpečnostními orgány v Jeruzalémě. Dalších tři sta osob bylo zraněno, uvedl list Ha´arec. Palestinci se v pátek v poledne na protest modlili v ulicích města, protože odmítají projít detektory, které Izrael nainstaloval u vstupů na Chrámovou horu a ve Starém městě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při násilnostech bylo v Jeruzalémě zraněno 22 lidíVideo: AP

 
Článek

Izraelská policie potvrdila dvě oběti při zásazích ve Starém městě a ve Východním Jeruzalémě. Prvního, 17letého Muhamada Mahmúda Šarífa podle palestinských zdrojů zasáhla do krku střela vypálená z židovské čtvrtě Maal Hazejti. Druhou obětí je 19letý Muhammad abú Ghaním.

Třetí Palestinec, 17letý Muhammad Laffi, byl zabit u Jeruzaléma, protože se protesty rozšířily i na Západní břeh Jordánu. V Hebronu protestovalo 600 lidí u přechodu Kalandija a další stovky ve městě. Dvě stě jich protestovalo v Betlémě a ještě o něco více v Jerichu.

Demonstranti házeli kameny a Molotovovy koktejly. Policie při zásazích použila ohlušující granáty, slzný plyn a gumové projektily. Ve Východním Jeruzalému a na Západním břehu zadržela nejméně 25 lidí.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Policisté proti protestujícím použili slzný plyn

Protesty jsou reakcí na bezpečnostní opatření zavedené kvůli útoku, při němž tři Arabové před týdnem zabili dva izraelské policisty. Muslimští představitelé vyzvali věřící, aby neprocházeli detektory a modlili se raději v ulicích. Izraelská policie posílila své oddíly a připravila se na střety.

Ve Starém Městě bylo zřízeno množství kontrol, kterými nemohou projít dál k mešitám muži mladší 50 let, jak v pátek rozhodla policie.

Ke Lví bráně, vedoucí do historické části Jeruzaléma, v poledne dorazil v čele jedné skupiny věřících jeruzalémský velký muftí Muhammad Husajn. „Toto bude dlouhá zkouška vůle,” sdělil věřícím.

Posvátný okresek patří muslimům

Smyslem protestní modlitby je vynutit si původní uspořádání. Podle muslimů Izrael porušil dohody, když zavedl nová opatření. Posvátný okrsek na Chrámové hoře totiž spadá pod muslimskou nadaci a jen ona má právo opatření měnit.

Izraelská vláda, jejíž členové odpovědní za bezpečnost jednali ještě v noci na pátek, ale trvá na detektorech jako na nezbytném bezpečnostním opatření. Útočníci z minulého pátku totiž měli střelné zbraně, které si podle izraelských úřadů přinesli z posvátného okrsku, kde je zřejmě měli ukryté. Na Izraelce stříleli u Lví brány, policisté je pak zabili. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám