Hlavní obsah

Útočník z Hurghady měl asi vazby na Islámský stát

Káhira

Podle zatím neověřených zpráv, o nichž informovala agentura DPA, udržoval útočník z Hurghady prostřednictvím internetu kontakty s radikály z organizace Islámský stát (IS). K výslechu byl převezen do Káhiry. Ve městě byla zpřísněna bezpečnostní opatření. Policejní hlídky jsou kolem hotelů i na silnicích.

Foto: Reuters

Zadržený útočník z Hurghady

Článek

DPA s odvoláním na káhirské bezpečnostní kruhy napsala, že útočník jednal podle pokynů IS a dostal úkol zaútočit na cizince.

Bulvár Bild ale napsal otevřeně: „Nyní je to jasné, útočník s nožem příslušel k teroristické milici Islámský stát. Na internetu byl v kontaktu s extremisty a přijal příkaz útočit na cizince.“

Podle zdrojů agentury Reuters byl útočník převezen k výslechu do Káhiry a policie vyslechla i 15 hotelových zaměstnanců, kteří byli svědky útoku. Podle prvních zpráv se útočník při výslechu přiznal, že sdílel názory islámských radikálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel v egyptské Hurghadě, kde pobodali šest turistůVideo: Reuters

Podle listu Egypt Independent zaútočil sedmadvacetiletý Abdar Rahmán Badaví ze severní provincie Kafr aš-Šajch. Tento student má čistý trestní rejstřík a ve svém domově měl dobrou pověst. Jiné egyptské zdroje ho předtím identifikovaly jako osmadvacetiletého Abdar Rahmána Šamse Dína.

Prozatím se ví, že do Hurghady přijel v pátek a až tam si koupil nůž, jímž pak útočil. Koupil si také vstupenku na pláž u jednoho z hotelů, tam pobodal tři ženy a pak přešel na jinou pláž a zaútočil na další tři ženy. Na prvním místě zabil zabil dvě Němky. Mezi čtyřmi zraněnými je 36letá Češka. Útočníka se podařilo přemoci. [celá zpráva]

Podle Bildu využil bezpečnostní mezery. Protože se obával, že by se do hotelu nemusel dostat přes vchod, vlezl do vody a plaval na pláž hotelu.

List Egypt Independent napsal, že policie zřídila v Hurghadě dodatečná kontrolní stanoviště a prohlíží automobily všech, kdo do letoviska přijíždějí nebo z něj odjíždějí. Hlídky jsou také kolem hotelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám