Hlavní obsah

Katar měl s arabskými sousedy dvě tajné dohody

Katar, který je v diplomatické rozepři se svými arabskými sousedy, s nimi v letech 2013 a 2014 uzavřel tajné dohody, v nichž se zavázal, že nebude podporovat skupiny, které by stály proti vládě sousedů. Dokumenty, uzavřené v soukromí mezi saúdským králem a katarským a kuvajtským emírem, zveřejnila stanice CNN.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Katarský emír Tamím ibn Hamad Al Sání (vpravo) a emír Kuvajtu Sabah IV Ahmad Al-Jaber Al-Sabah

Článek

Jedná se o dvě dohody. První, tzv. dohoda z Rijádu ze sklonku roku 2013, obsahuje závazek, že se účastnické strany vyhnou vměšování se do vnitřních záležitostí jiných zemí včetně finanční či politické podpory „deviantním“, tedy protivládním, skupinám. Zvláště je jmenováno Muslimské bratrstvo, o němž teď arabské státy tvrdí, že ho Katar opakovaně podpořil, a v dohodě je také zakotven příslib, že nikdo nebude podporovat „nepřátelská“ média.

Druhou dohodu z listopadu 2014 navíc podepsali bahrajnský král, korunní princ z Abú Zabí a premiér Spojených arabských emirátů. Signatáři se v ní zavázali podpořit stabilitu Egypta a v té souvislosti je zmíněna i katarská televize Al-Džazíra, která by neměla dávat prostor skupinám nebo jednotlivcům nesouhlasícím s egyptskou vládou. V Egyptě už v té době vládla znovu vojenská junta, která svrhla ve volbách zvolené Muslimské bratrstvo.

Al-Džazíra po uzavření dohody uzavřela jeden ze svých programů, upozornila CNN.

Obě strany, tedy Katar na jedné a jeho arabští sousedi na druhé, se nyní vzájemně obviňují z porušení těchto dohod. Katar ve vyjádření pro CNN uvedl, že ostatní porušili jejich ducha.

Arabští sousedi uvalili minulý měsíc na Katar diplomatickou a ekonomickou blokádu a obvinili ho z podpory teroristických skupin jako Hizballláh či Muslimské bratrstvo. Kromě jiného požadují konec vysílání Al-Džazíry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám