Hlavní obsah

Iráčtí vojáci už slaví v ulicích Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Islámský stát ve své někdejší největší državě v iráckém Mosulu klade poslední zbytky odporu, který útočící jednotky do několika hodin zlomí. Oznámila to irácká televize. Iráčtí vojáci už začali v dobytých čtvrtích oslavovat, informovala stanice BBC.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Iráčtí vojáci oslavují v dobytém Mosulu.

Článek

Útočícím jednotkám už údajně zbývá dobýt jen posledních pár metrů poté, co bojovníci Islámského státu podnikli v pátek poslední větší protiúder v centru města a také diverzní akci jižně od něj. [celá zpráva]

Někteří iráčtí vojáci už v ulicích Mosulu oslavovali a tančili, i když oficiálně ofenzíva pokračovala a velitelé zprávu o blížícím se konci IS ve městě nepotvrdili.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Iráčtí vojáci oslavují dobytí Mosulu.

Irácká armáda zahájila ofenzívu s podporou amerického letectva loni v říjnu. Podpořily je přitom jednotky kurdských pešmergů, šíitské milice, ale i místní sunnitské kmeny. Východní část města byla osvobozena v lednu, ale dobývání západní části s historickým centrem bylo složitější, protože tamní ulice jsou užší a klikatí se a také zde žilo víc lidí.

Od roku 2014, kdy IS Mosul ovládl, připravily boje o domov okolo 900 000 obyvatel, tedy zhruba polovinu populace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám