Hlavní obsah

Islámský stát podnikl protiútok v centru Mosulu

Mosul

Islámský stát (IS) podnikl v pátek v Mosulu protiútok. Podél severní hranice Starého města zatlačil iráckou armádu o 75 metrů zpátky a ohrožuje poslední zisky iráckých bezpečnostních sil, které postupovaly jen po jednotlivých metrech. Uvedla to agentura AP. Útok byl zahájen poté, co IS podnikl ve středu protiútok jižně od Mosulu, aby odpoutal pozornost od samotného města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v MosuluVideo: Reuters

 
Článek

V Mosulu byl útok zahájen v pátek v poledne a podniklo ho mezi padesáti až stovkou bojovníků IS. Přes deset iráckých vojáků bylo zraněno, uvedl lékař v nejbližší ošetřovatelně.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Příslušník iráckých speciálních sil prolézá trosky v Mosulu

Situace ve městě je nejasná. Podle agentury Reuters byla poslední enkláva IS ve městě o rozloze asi čtverečný kilometr v pátek terčem dělostřeleckého ostřelování a náletů, IS ji bránil s pomocí odstřelovačů, granátových útoků a výpadů sebevražedných atentátníků.

Irácké vedení sice oznámilo dobytí Mosulu už 29. června, ale tvrdé boje ve městě stále pokračují. Irácké síly postupují dům od domu a bojují o každý metr v hustě obydleném Starém městě plném křivolakých uliček.

Diverzní výpad

Pátečnímu útoku v centru Mosulu předcházel výpad jižně od Mosulu, podniknutý už ve středu, který měl odvrátit pozornost a vyžádal si několik mrtvých. V pátek tam zemřeli také dva novináři a několik civilistů.

Útok ve vesnici Imáma Gharbího na západním břehu řeky Tigris asi 70 km jižně od Mosulu měl charakter diverzního výpadu, jaký IS uplatnil už dříve na mnoha ztracených území, kdy se nakrátko zmocnil nějaké obce. Podniknut byl z územní kapsy, kterou IS drží v oblasti na východním břehu řeky.

IS drží v Mosulu poslední stovky metrů čtverečných, které se snaží ubránit s pomocí sniperů, granátů a sebevražedných útoků.

Pozastavená pomoc

Kvůli násilí úřad OSN pro migraci (IOM) přerušil svou činnost ve dvou uprchlických táborech u Mosulu, kde je na 80 000 uprchlíků. Důvodem byly erupce násilí a občasné přestřelky.

Mluvčí IOM Joel Millman řekl, že organizace své místní zaměstnance vyzvala, aby do táborů nevstupovali. Irácké úřady v nich vyhlásily zákaz vycházení a omezily pohyb osob.

V centru jsou uvěznění obyvatelé

Organizace spojených národů odhaduje, že v iráckém Mosulu zůstává kvůli bojům uvězněno v bídných podmínkách 15 000 až 20 000 civilistů. Koordinátorka humanitárních akcí OSN v Iráku Lise Grandeová uvedla podle ČTK, že civilisté, kteří uvízli v poslední části centra ovládaného islamisty, jsou ve velkém nebezpečí: „Žijí v otřesných podmínkách." Pokud se pokusí utéci, hrozí jim, že budou zastřeleni.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Letecký záběr na zničenou oblast u mešity v Mosulu

Dodala, že obnova základní infrastruktury Mosulu, která byla zničena při jeho dobývání, vyjde na více než miliardu dolarů (23 miliard korun). Nový odhad je dvojnásobný, protože rozsah škod v západní části města je větší než ve východní. Totálně zničeno bylo téměř šest z 44 městských čtvrtí včetně historického jádra a letiště. Jde o vůbec největší škody v rámci celého konfliktu zahájeného v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám