Hlavní obsah

Na Izrael dopadly granáty ze Sýrie, odpověď byla tvrdá

– Jeruzalém/Damašek

Izraelská armáda v neděli zveřejnila videozáznam ze sobotního leteckého útoku, který podnikla v syrském pohraničí jako odplatu za desítku dělostřeleckých granátů, které před tím dopadly na Golanské výšiny z nitra Sýrie. Letadla zasáhla dva tanky syrské armády. Sýrie obvinila Izrael, že podporuje džihádisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael podnikl letecký úder v Sýrii, zničil Asadovi několik tankůVideo: Izraelské obranné síly

 
Článek

V governorátu Kunajtra, který sousedí s Golanskými výšinami, v sobotu sváděli ostré boje vzbouřenci včetně islamistických skupin se syrskou armádou. Desítka střel přitom podle Izraele zasáhla i jeho území. Izrael pak podnikl nálet na pozice, z nichž byly střely údajně odpáleny, a zasáhl dva syrské tanky.

Izraelská armáda původně uváděla, že na izraelské území dopadly "zbloudilé" dělostřelecké granáty. Později to židovský stát označil za "nepřijatelné narušení" své suverenity.

Sýrie: Izrael podporuje džihádisty

Syrský armádní zdroj citovaný agenturou Reuters tvrdí, že při izraelském náletu zahynulo několik civilistů. Izraelské rakety podle něj zasáhly obytnou budovu a způsobily smrt několika lidí a hmotné škody.

Zdroj se nicméně nezmínil o syrských střelách, které dopadly na izraelské území. Izraelský úder měl podle něj podpořit džihádistické vzbouřence.

Foto: Alaa Al-faqir, Reuters

Syrští rebelové odpalují rakety proti silám režimu prezidenta Bašára Asada v provincii Kunejtra na hranicích s Izraelem

Izrael během syrského konfliktu už dříve několikrát ostřeloval cíle v Sýrii, zejména po dopadu střel na Golanské výšiny. Izrael však také cílil na dodávky zbraní pro libanonské radikální hnutí, které bojuje po boku syrské vlády. Jinak se ale Izrael snaží do syrského konfliktu, který trvá už šest let, příliš nezasahovat.

Izrael se zmocnil části Golanských výšin, které patřily Sýrii, za šestidenní války v roce 1967. Izrael a Sýrie jsou od té doby oficiálně stále ve válečném stavu. Linie příměří na Golanech byla považována za poměrně klidnou až do vypuknutí války v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám