Hlavní obsah

Dají je na rožeň a bijí kabely. Stovky lidí v Jemenu mučí v tajných věznicích

– Washington

Jemenské síly společně se silami Spojených arabských emirátů provozují na jihu Jemenu tajné věznice, kde v honbě za radikály z Al-Káidy týrají stovky zadržených mužů. Mučení v takových zařízeních je rutinou, napsala agentura AP, která zdokumentovala 18 takových věznic. Na výsleších v nich se podílejí také američtí zástupci, kteří ale tvrdí, že v jejich přítomnosti k žádnému mučení nedochází.

Foto: ČTK/AP

Brána věznice Mansúra v jemenském Adenu

Článek

Vězni jsou biti kabely anebo připoutáni k rožni a jako kuřata na grilu pomalu otáčeni nad ohněm, napsala AP.

Její reportéři mluvili s deseti bývalými vězni a s desítkou zástupců jemenské vlády a bezpečnostních sil. Vězni vylíčili hrůzy, jaké se za zdmi káznic odehrávají. „Celé to místo svírá strach. Skoro všichni jsou nemocní a ten zbytek je na pokraji smrti. Každý, kdo si stěžuje, jde okamžitě do mučírny,“ popsal jeden muž, který strávil půl roku zavřený na letišti Rijan.

Dodal, že dozorci prakticky každého pořád bijí, třeba kabely. Vězni jsou drženi v plechových kontejnerech, kde také vykonávají svoji potřebu a nikdo po nich neuklízí. Občas přijdou strážci a u dveří zapálí oheň, aby kontejner zaplnili kouřem a vězni nemohli dýchat.

Foto: ČTK/AP

Následek náletu koaličních sil vedených Saúdskou Arábií v jemenském hlavním městě Saná

Ve věznicích podle výpovědí příbuzných a lidskoprávních aktivistů zmizelo na 2000 mužů. Většinou jsou zavíráni na jihu Jemenu, věznice se často nacházejí na vojenských základnách, ale i jinde. Jedna se například nalézá v prostorách někdejšího nočního klubu a samotný jemenský ministr vnitra Husajn Arab přiznal, že v některých případech byli zadržení letecky přepraveni do základnu Spojených arabských emirátů v Eritreji.

Nic takového, brání se emiráty

Emiráty popřely, že by v Jemenu provozovaly nějaké tajné věznice. „Žádné neexistují a během výslechů nejsou žádní vězni mučeni,“ uvedlo Abú Zabí.

Američtí zástupci pod podmínkou anonymity přiznali, že příslušníci sil USA se na výsleších podílejí tak, že pošlou arabským spojencům otázky na zadrženého a ti jim obratem poskytují videozáznamy z výslechu nebo přepisy. Američané odmítají, že by v jejich přítomnosti byl někdo v rozporu s mezinárodním právem mučen. „Vždy dodržujeme nejvyšší standardy osobního a profesionálního chování,“ řekla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Jemen se tři roky utápí ve válce mezi sunnitskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity z kmene Húsíů. Vládě pomáhají arabští sousedé, povstalcům Írán. Konflikt si vyžádal nejméně 10 000 mrtvých.

Chaosu v zemi využívá teroristická síť Al-Káida, jejíž bojovníci útočí hlavně na vládní jednotky a snaží se dobývat území na jihu země. Na jejich pozice útočí stále častěji i Američané. Od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu podnikli více než 80 vzdušných útoků a nejméně dva pozemní výpady. Při jednom přišel o život příslušník elitní jednotky námořnictva SEAL a dvě desítky civilistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám