Hlavní obsah

Turecký opoziční poslanec dostal 25 let. Vyzradil informace o dodávkách zbraní do Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký soud poslal na 25 let do vězení opozičního politika Enise Berberoglua. Podle státní agentury Anadolu ho soud uznal vinným z vyzrazení státního tajemství. Poslanec za největší opoziční formaci — sociálnědemokratickou Lidovou republikánskou stranu (CHP) — prozradil opozičnímu listu Cumhuriet informace o tureckých dodávkách zbraní syrských vzbouřencům.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Enis Berberoglu přichází k soudu

Článek

Obžaloba stojí na tom, že Berberoglu poskytl novinám Cumhuriet informace o dodávkách tureckých zbraní islamistům v Sýrii. Opoziční list pak informace v květnu 2015 zveřejnil.

Kvůli tomu už byl v květnu loňského roku odsouzen k pěti letům a deseti měsícům odnětí svobody bývalý šéfredaktor Cumhurietu Can Dündar. V témže procesu soud poslal na pět let za mříže i vedoucího ankarské redakce listu Erdema Güla. Oba se proti rozsudku odvolali. Dündar byl odsouzen v nepřítomnosti, protože žije v exilu v Německu. [celá zpráva]

„Uvěznění našeho zákonodárce je hořkým příkladem toho, že justice je zcela ovládána výkonnou mocí,” komentoval podle agentury Reuters před novináři výrok istanbulského soudu místopředseda CHP Engin Altay.

Uvěznění Berberoglua kvůli údajné špionáži je podle něj pokus vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) zastrašit oponenty prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám