Hlavní obsah

Trumpova 28hodinová návštěva Izraele stojí přes dvě miliardy

– ed

Pobyt amerického prezidenta Donalda Trumpa v Izraeli provázejí nevídaná bezpečnostní opatření. Apartmá šéfa Bílého domu je konstruováno tak, aby lidi uvnitř ochránilo i v případě, že celý hotel vyletí do povětří. Také proto vyjde 28hodinový pobyt Trumpa a jeho tisícihlavého doprovodu v židovském státě na 100 miliónů dolarů, tedy asi 2,36 miliardy korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump stráví noc v hotelu King David v JeruzalémuVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud by celý hotel vyletěl do povětří, apartmá spadne v jednom kusu. Měli by možná zlomené nějaké kosti, ale přežili by,“ cituje stanice NBC šéfa operací hotelu King David v Jeruzalémě Sheldona Ritze, podle něhož je Trumpovo apartmá v podstatě malým Bílým domem.

Aby zabránili útoku auty naplněnými výbušninami, umístili Izraelci před vjezd do hotelu dva autobusy plné zátěže. Nad budovou se vznášejí helikoptéry a balóny s infračervenými kamerami. Pod nimi jezdí roboty konstruované na odhalování bomb.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump u Zdi nářků v Jeruzalémě.

V akci jsou také policisté v civilu, pyrotechnici a samozřejmě izraelští vojáci. Doprovod amerického prezidenta si dává pozor také na potraviny. Všechno, co Trump dostane naservírováno, je nejdříve podrobeno přísné kontrole.

V ulicích je 10 tisíc policistů

Šéf Bílého domu se nemusí obávat ani chemického útoku. „Prezidentské apartmá má nezávislou klimatizaci pro případ útoku bojovým plynem a je konstruováno tak, aby odolalo i útoku ručním protitankovým granátem (RPG),“ dodal pro NBC Sheldon Ritz.

Celkem je kvůli Trumpově návštěvě v ulicích města v akci nazvané Modrý štít na 10 tisíc strážců zákona.

V hotelu budou kromě prezidentovy osobní ochranky také americké elitní jednotky Rangers a Navy Seals.

Reklama

Související články

Tomahawková diplomacie USA – a co dál?

Už více než měsíc uplynul od dubnového Trumpova raketového úderu proti syrské základně po chemickém útoku v Chán Šajchúnu s více než 80 mrtvými civilisty. Mezi...

Výběr článků

Načítám