Hlavní obsah

FBI zradila agentka československého původu. V Sýrii se provdala za teroristu

Washington

Agentka FBI československého původu se stupněm prověrky „přísně tajné” podlehla kouzlu vyšetřovaného džihádisty a v Sýrii se za něj provdala. Na případ upozornila americká stanice CNN. Podle ní žena namísto toho, aby získala kýžená data, vyvezla do Sýrie interní informace FBI. Neprovdala se navíc za řadového džihádistu, ale za člověka, který figuroval na propagandistických videích.

Foto: twitter CNN

Bývalá agentka FBI Daniela Greeneová a její manžel Denis Cuspert

Článek

Daniela Greeneová, která se narodila v Československu, vyrůstala v Německu. Do Spojených států se dostala poté, co si v Německu vzala amerického vojáka.

Pro FBI pracovala jako lingvistka a překladatelka. Práci získala v roce 2011 díky své znalosti němčiny.

K zapovězenému milostnému vzplanutí u ní došlo v roce 2014, v době, kdy se federální agenti snažili rozkrýt vazby islamistů ze Spojených států na extremisty v Sýrii a dalších zemích.

Greeneová měla posoudit potenciál bývalého německého rappera Denise Cusperta. V červnu roku 2014 ale na vlastní pěst odjela do Sýrie, teroristu kontaktovala a vzala si ho, a to i přesto, že již byla provdána ve Spojených státech.

Pokud bych s vámi mluvila, moje rodina by se ocitla v nebezpečí
Daniela Greeneová, bývalá agentka FBI

Svému novému manželovi podle CNN vyzradila utajované informace blíže nespecifikovaného charakteru. FBI ale ujistila, že přijala opatření, díky nimž vyzrazení informací nepředstavuje hrozbu pro národní bezpečnost.

Ve Spolkové zemi byl Cuspert známý pod přezdívkou Deso Dogg. Po autonehodě a zážitku blízkému smrti se dal k radikálním islamistům. Ve svých písních mimo jiné vyhrožoval tehdejšímu americkému prezidentovi Baracku Obamovi nebo oslavoval někdejšího vůdce teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina.

Později odjel Cuspert do Sýrie, kde se mimo jiné zapojil do propagandy. Na jednom z videí třeba pózuje s čerstvě uříznutou hlavou.

Spolupracovala a dostala jen dva roky  

Když si během několika týdnů Greeneová uvědomila, jakou chybu udělala, uprchla zpět do Spojených států. Tam byla zatčena a postavena před soud. Jelikož ale spolupracovala s úřady, dostala jen dva roky vězení a od loňského léta je na svobodě. Běžně přitom dostávají lidé, kteří se přidali k teroristům, více než 10 let, upozornila CNN.

Nyní Greeneová zkouší začít znovu. Pracuje v hotelu, žije ale v neustálém strachu o sebe a své příbuzné. „Pokud bych s vámi mluvila, moje rodina by se ocitla v nebezpečí,“ řekla CNN, která ženu vypátrala, byť její novou identitu ani místo bydliště neprozradila.

Reklama

Výběr článků

Načítám