Hlavní obsah

V Jemenu je až půl miliónu dětí v ohrožení života

– Saná

Kvůli válce, hladu, nemocem a chudobě je v Jemenu v ohrožení života přibližně 462 000 dětí. Od začátku konfliktu v roce 2014 jde o nárůst o 200 procent. S odvoláním na Dětský fond OSN (UNICEF) o tom v pondělí informovala agentura DPA.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští Húsíové se svými zbraněmi

Článek

Akutní podvýživa v nejchudší zemi na Blízkém východě je důsledkem nedostatku potravin a kolapsu dodávek vody v mnoha městech. Mnoha rodičům nezbývá než se zadlužit, aby mohli svým dětem koupit něco k jídlu.

Kolem dvou miliónů dětí nechodí do školy, protože je to nebezpečné a neboť musí pracovat. Ze zoufalství rodiče často dovolují, aby milice rekrutovaly stále mladší chlapce a dívky se provdávaly v útlém věku.

Konflikt mezi jemenskou sunnitskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal nejméně 10 000 lidských životů.
Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden. Chaosu v zemi využívá teroristická síť Al-Káida, jejíž bojovníci útočí hlavně na vládní jednotky a snaží se dobývat území na jihu země.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané útočí na Al-Káidu v Jemenu

Americké letectvo podniklo ve čtvrtek v Jemenu více než dvacet náletů na pozice radikálů z Al-Káidy na Arabském poloostrově. Podle stanice MSBNC to oznámil...

Výběr článků

Načítám