Hlavní obsah

Irácké vládní síly ovládly správní budovy v Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Elitní irácké jednotky rychlé reakce dobyly v noci na úterý komplex správních budov v centru Mosulu. Osvobodily i poničené a vyrabované mosulské muzeum a pobočku centrální banky, kde se samozvaný Islámský stát (IS) zmocnil velké sumy peněz a kterou používal jako soud, uvedla agentura Reuters. Do města také přijel premiér Hajdar Abádí, oznámila BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Mosulem stoupá masivní dýmVideo: AP

 
Článek

„Zabili desítky radikálů Daíš, ” řekl agentuře Reuters mluvčí jednotek Abdal Amir Muhammadani, přičemž pro Islámský stát použil jeho arabský akronym. Jednotky se zmocnily sídla guvernéra provincie Ninive a přilehlých staveb. Dobyly také pobočku centrální banky, kterou radikálové používali jako soud. Mezi rozsudky bylo podle agentury Reuters kamenování, shazování lidí ze střech budov či usekávání rukou.

Agentura Reuters označila ovládnutí správní čtvrti za důležitý symbolický krok, i když budovy jsou poničené a Islámský stát je nevyužíval. Jejich ovládnutí ale usnadní vládním silám útok na sousední historické jádro města, kde je i velká mešita, v níž abú Bakr Bagdádí v polovině roku 2014 vyhlásil chalífát.

Postup se v posledních dvou dnech urychlil, když se zlepšilo počasí, které umožnilo leteckou podporu.  [celá zpráva]

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Iráčané z Mosulu prchají kolem humvee irácké protiteroristické jednotky

Dobytí samotného centra však bude složitější, protože jsou tam křivolaké úzké uličky a žijí tam desetitisíce lidí. V původně dvoumiliónovém městě zůstává zřejmě  až tři čtvrtě miliónu osob, i když proud uprchlíků sílí. Od začátku ofenzívy proti západní části Mosulu, která byla zahájena 19. února, z města uteklo už 50 000 lidí, řekl představitel OSN pro televizi NBC.

Východní část Mosulu se podařilo osvobodit v lednu po sto dnech bojů, do nichž bylo nasazeno na 100 000 iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám