Hlavní obsah

Islámský stát se pokusil v Mosulu o protiútok, bojovníci se vmísili mezi uprchlíky

Mosul

Bojovníci Islámského státu (IS) se v noci na čtvrtek za bouře pokusili v západní části Mosulu o protiútok. Využili špatného počasí, ve kterém nemohly být použity pozorovací letouny. Irácké jednotky radikály po tvrdých bojích odrazily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda bojuje s Islámským státem o jižní části MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Střelba a výbuchy se rozléhaly v jihozápadních čtvrtích města. Pomalu utichaly ve čtvrtek během dopoledne, když bylo nasazeno letectvo. Vzbouřenci dál pálili z minometů.

Podle vysokého iráckého důstojníka se vzbouřenci zaměřili na elitní protiteroristickou jednotku CTS, která je v čele operace. Pro agenturu Reuters dodal, že někteří radikálové se schovali mezi rodiny utíkající z města, aby se tak dostali do blízkosti příslušníků elitních sil CTS, které uprchlíkům pomáhají.

Proud uprchlíků sílí

Během osvobozování západní části Mosulu z města utíká více civilistů než v předchozí fázi osvobozovací operace na levém břehu řeky Tigris. Podle čtvrtečního sdělení OSN od 19. února, kdy začaly boje západně od Tigridu, uprchlo už ze západní části Mosulu 28 400 civilistů.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irácké bezpečnostní síly převážejí uprchlíky z Mosulu

Osvobozovací operace začaly v půlce října. Z východní části byl Islámský stát zcela vyhnán v lednu. Podle OSN od října z města uprchlo 176 000 lidí a počet uprchlíků se nepřestává zvyšovat. Od minulé soboty je denně na útěku 4000 lidí.

Protože bylo při bojích zničeno všech pět mostů přes řeku Tigris, mohou obyvatelé prchat jenom na jih, kde je irácká armáda. IS se jim v tom ale snaží bránit nebo na ně střílí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám