Hlavní obsah

Při sebevražedném atentátu u syrského Al-Bábu zemřelo 60 lidí

– Damašek • Aktualizováno

Při sebevražedném atentátu u severosyrského města Al-Báb zemřelo nejméně 60 lidí, z toho většinu tvoří syrští povstalci. Podle agentury Anadolu jsou mezi nimi i civilisté. K akci se později přihlásil Islámský stát (IS). Jinde na jihu Al-Bábu byli zabiti dva turečtí vojáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky sebevražedného atentátu u Al-BábuVideo: Reuters

 
Článek

Útok se odehrál asi osm kilometrů severně od města Al-Báb, uvedla Anadolu. Ve svém prohlášení umístěném na internetu IS tvrdí, že útok spáchal jeho člověk. Útočník odpálil vůz s výbušninou u bezpečnostní kontroly, kde se civilisté snažili získat povolení k návratu do města, jehož značnou část ve čtvrtek dobyli zpět z rukou IS povstalci. [celá zpráva]

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bylo také velké množství lidí vážně zraněno. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, zřejmě ale souvisí s posledním vývojem na bojišti.

Předseda turecké vlády Binali Yildirim také oznámil, že při dalším útoku jižně od Al-Bábu přišli o život dva turečtí vojáci.

Foto: Reuters

Místo atentátu

Turecko chce rozšířit svůj vliv

Al-Báb leží asi 30 kilometrů od hranice s Tureckem na pomezí území, které ovládá syrský režim, a oblastí pod kontrolou povstalců, podporovaných Západem. Boje o město začaly loni v listopadu, dobývající strany ale své operace nekoordinovaly, protože chtěly město obsadit jen pro sebe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové za pomoci turecké armády dobyli Al-BábVideo: Reuters

Turecko chce rozšířit svůj vliv na severu Sýrie, protože se obává, že tam získají značné území kurdské milice. Ty považuje Ankara za teroristy a spojence kurdských separatistů z jihu Turecka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám