Hlavní obsah

Iráčané dobyli v Mosúlu hrobku proroka Jonáše

– Mosul

Iráčtí vojáci osvobodili v pondělí tři oblasti ve východní části Mosulu. Je mezi nimi i místo, kde se nachází hrobka proroka Jonáše (arabsky Júnus). Tu v roce 2014 výbuchem těžce poškodil Islámský stát, uvedl server Middle East Eye.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Příslušníci iráckých speciálních sil drží vlajku Islámského státu, kterou ukořistili při dobývání mosulské čtvrtě Andalus.

Článek

„Získali jsme zpět kontrolu na oblastí chrámu proroka Júnuse a nad hrobkou jsme vztyčili iráckou vlajku,“ řekl mluvčí protiteroristických sil Sabah Núman. Dodal, že se podařilo ovládnout i dvě sousední čtvrtě Šurta a Andalus, které leží poblíž levého břehu řeky Tigris. Nezabránily tomu ani tři sebevražedné atentáty podniknuté v Andalusu s vozidly plnými výbušnin.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Exploze vozidla sebevražedného atentátníka poblíž iráckých protiteroristických sil v Mosulu

Vrchní velitel protiteroristických sil generálporučík Abdalghání Asadí řekl, že nyní je pod kontrolou vládních vojsk „asi 90 procent“ rozlohy východního Mosulu.

Podle velitelů protiteroristických sil bude během pár dní poslední enkláva držená radikály z Islámského státu na východním břehu řeky rozčísnuta ve dví. Irácké vládní síly se už dostaly ke třem z pěti zničených mostů ve městě.

Protože všechny mosty přes řeku byly zničeny při náletech, nedaří se Islámskému státu rychle posouvat posily na místa, kde zrovna útočí vládní síly. Po dobytí celého levého břehu začne operace s cílem osvobodit západní část města.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Lidé utíkají ze západní části Mosulu přes jeden ze zničených mostů.

Jonáš podle bible pobýval v okolí Ninive v Iráku. Hrobka byla postavena na místě, kde byl prorok údajně pohřben. Mířilo k němu mnoho poutníků, v červenci ale příslušníci Islámského sátu odpálili chrám nad hrobkou, protože podle nich sloužil k modloslužebnictví. Radikální sunnité odmítají uctívání ostatků i zobrazování osob. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám