Hlavní obsah

Kvůli bojům v Sýrii se část opozice stáhla z jednání o míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Kvůli útokům v údolí Barada u Damašku se Svobodná syrská armáda a některé další opoziční skupiny včetně džihádistické Džaíš al-Fatah stáhly z jednání o přípravě mírových rozhovorů v Kazachstánu. Svůj krok zdůvodnily tím, že vládní vojska a jejich spojenci porušují příměří. Syrská armáda nyní útočí na povstalce v údolí Barada, které je hlavní zásobárnou vody pro Damašek.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Vzbouřenci ze skupiny Džaíš al-Islám v obklíčené Dúmě ve Východní Ghútě

Článek

„Kvůli pokračujícím porušením (příměří) frakce rebelů zmrazily veškeré jednání spojených s astanskými rozhovory,“ uvedlo deset vzbouřeneckých skupin ve společném prohlášení. Je mezi nimi i salafistická organizace Džaíš al-Islám, která operuje v okolí Damašku a odmítla spolupráci s FSA.

„Režim a jeho spojenci nezastavili střelbu a začali s velkými a častými porušeními, zřetelně v údolí Barada a ve Východní Ghútě,“ dodali a pohrozili, že pokud se stav nevrátí k výchozímu, bude pět dnů stará dohoda o příměří provažována za anulovanou a prázdnou. Z jejich vyjádření je patrné, že vládní síly postupují.

Odchod civilistů

Syrská státní agentura SANA v úterý uvedla, že civilisté jsou z údolí Barada odváděni do bezpečí. Podle syrské agentury SANA jsou takto eskortovány stovky lidí, kteří utekli před teroristy, zejména z bývalé Fronty an-Nusra, a dostali se k armádním pozicím. Opoziční exilová skupina SOHR monitorující dění v zemi oznámila, že během víkendu odešlo z údolí tisíc žen a dětí. Její šéf Rami Abdal Rahmán podle Hlasu Ameriky potvrdil, že v oblasti působí bývalá Fronta an-Nusra, i když to rebelové popírají.

Podle prohlášení povstaleckých skupin útoky v údolí Barada ”ohrožují životy stovek tisíc obyvatel”.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Boji poničená obklíčená Dúma

Boje o vodu

V posledních dvou týdnech syrské letectvo, podporované libanonským Hizballáhem a šíitskými milicemi, útočí na údolí vzdálené 15 km od Damašku skoro každý den.

Úřad OSN po humanitární otázky OCHA uvedl, že od 22. prosince jsou z údolí přerušeny dodávky vody, protože infrastruktura byla záměrně poničena. Nezmínil ale, kdo ji záměrně poškodil.

AP uvedla, že ze satelitních záběrů je patrné, že podnik na zpracování vody byl zničen leteckými údery. Vláda tvrdí, že povstalci vodu znečistili naftou a že kvůli tomu bylo nutné omezit dodávku do hlavního města.

Boje ohrožují složitě vyjednané příměří, k němuž se opoziční skupiny připojily minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám