Hlavní obsah

Atentátníci z jordánského Karaku plánovali větší útoky

Ammán

Čtyři atentátníci, kteří v neděli na jihu Jordánska napadli policejní stanici a zabili devět lidí včetně kanadské turistky, měli k dispozici i sebevražedné pásy a další zbraně. To naznačuje, že plánovali spáchat rozsáhlejší útoky, uvedla v pondělí agentura Reuters s odvoláním na prohlášení jordánského ministerstva vnitra.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Jordánská sanitka

Článek

„Šlo o velkou teroristickou operaci, stále jsme ale ve stádiu zjišťování všech informací, které s ní souvisí,” uvedl jordánský ministr vnitra.

Podle ministerstva byly ve skrýši útočníků objeveny čtyři sebevražedné pásy, munice, automatické zbraně a výbušniny. Vzhledem k jejich množství se úřady domnívají, že terčem ozbrojenců nebyl jen hrad Karak, ale měli v plánu i další akce.

Místní úřady zatím nesdělily, zda za útokem, pro Jordánsko nezvyklým, stáli islamisté či zda se jednalo o čin jiných radikálů. Totožnost atentátníků není dosud známa.

Ve městě Karak nejprve napadli policejní hlídky, než uprchli na středověký hrad, kde  se opevnili a vzali rukojmí. Policie komando zlikvidovala a rukojmí osvobodila. [celá zpráva]

Podle poslední bilance byla mezi mrtvými kanadská turistka, tři jordánští civilisté a pět policistů. Dalších 30 lidí utrpělo zranění.

Jordánsko je spojencem Spojených států a jednou z několika arabských zemí, která se podílí na letecké kampani proti ozbrojencům z Islámského státu v sousední Sýrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám