Hlavní obsah

Patnáctiletý atentátník se neodpálil, raději se nechal dopadnout. Teď promluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Patnáctiletý irácký chlapec, který se měl ve jménu Islámského státu v srpnu odpálit v Kirkúku, avšak svůj úkol nesplnil, poskytl rozhovor agentuře AP. Mluvil o tom, jak jej džihádisté vycvičili i proč nakonec sebevražedný útok nespáchal.

Patnáctiletý islamista prošel výcvikem na sebevražedného atentátníkaVideo: Novinky/AP/Kurdistan 24

 
Článek

„Učili nás, jak používat kalašnikov a kulomet PK, pak nás převezli do Havíji. Byli tam čtyři starší muži, kteří nás učili o nebi a takových věcech. 24 hodin denně nás o tom učili. Bylo nás tam 60 narozených po roce 2002. Zastrašovali nás a ukazovali nám videa s popravami a podobně,“ vzpomíná Mahmúd Ahmed, jenž byl dopaden v srpnu.

Po výcviku Ahmeda opásali trhavinou a vyslali k cíli. Měl se odpálit u místního stadiónu. „Když jsem tam přišel, hned jsem věděl, že je to špatné. Viděl jsem tam ty malé děti. Vrátil jsem se k němu (islamistovi) a on mi řekl, abych se hned vrátil. Řekl jsem, že ne. Odpověděl, že je to rozkaz abú Isláma (velitele skupiny pozn. red.), tak jsem se vrátil ke stadiónu a chytili mě,“ řekl AP Mahmúd Ahmed.

Po dopadení byl hoch odzbrojen a poslán do nápravného zařízení pro nezletilé, kde si počká až do soudního procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám