Hlavní obsah

Při střelbě v Jordánsku zahynula kromě policistů i turistka, útočníci drželi rukojmí

– Ammán • Aktualizováno

Kanaďanka je jednou z obětí nedělního útoku na policisty v jordánském městě Karak. Ten si podle upřesněné informace bezpečnostních zdrojů vyžádal sedm mrtvých a několik zraněných, uvedla BBC s odvoláním na jordánské bezpečnostní zdroje. Útočníci se zabarikádovali v hradu a drželi rukojmí, oznámila televize Al-Džazíra. Podle BBC Jordánsko oznámilo, že se všechna rukojmí podařilo osvobodit.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Sanitky převezly zraněné do Italské nemocnice v Karaku.

Článek

Dobře vyzbrojené, možná pěti- až šestičlenné komando zaútočilo na policejní hlídky ve městě a v okolí středověkého hradu, napsal list Guardian. Zabilo sedm lidí, kromě kanadské turistky ještě čtyři jordánské policisty a dva civilisty. Podle policejního zdroje citovaného agenturou AFP bylo devět lidí zraněno a někteří z nich jsou policisté.

Na začátku celého střetu byla přestřelka s policisty, kteří přijeli k hořícímu domu. Obyvatelé po nich stříleli. Ozbrojení muži pak vyrazili do města, kde pálili po policistech.

Foto: Profimedia.cz

Středověký hrad Karak

Útočníci se dali na útěk k hradu v Karaku, pocházejícímu z dob křížových výprav. Tam se zabarikádovali a vzali s sebou neupřesněné množství lidí jako rukojmí. Z hradu stříleli po policejní stanici.

Policie je obklíčila, a když vzala hrad útokem, deset rukojmích včetně několika cizinců osvobodila, uvedla televize Al-Džazíra. Není ale jasné, zda to byla všechna rukojmí.

Zatím není jasné, kdo podnikl útok ve městě vzdáleném asi 100 km jižně od Ammánu, kam jezdí turisté kvůli hradu. K akci se nikdo nepřihlásil. Nejasný je i motiv.

Jordánsko je zapojeno do koalice, která bojuje proti Islámskému státu, ale zatím nečelilo vlně velkých atentátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám