Hlavní obsah

Irák osvobozuje i pětinásobná matka. Výcvik nemá, zato má pořádný vztek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Z řad stovek iráckých vojáků, kteří dali všanc své životy a osvobozují vesnici Kanous na severu země, vyčnívá maskovaná bojovnice Miád al-Džabbúriová. Ač je matkou pěti dětí, rozhodla se jít do boje také. Stejně jako ostatní ji motivuje nenávist k Islámskému státu, který už celé roky tyranizuje irácké a syrské obyvatelstvo, potažmo celý svět.

Foto: Novinky/Reuters

Pětinásobná matka vzala zbraň do svých rukou

Článek

„Všichni tito vojáci jsou mými bratry. Jsou mnohokrát lepší než Islámský stát, chceme ho úplně vyhladit. Je pro mě ctí kráčet po jejich boku. Je to pro mě otázka hrdosti,“ řekla Miád al-Džabbúriová agentuře Reuters.

Se spolubojovníky ji spojuje nenávist k Islámskému státu a snaha v rodné zemi opět volně dýchat. Al-Džabbúriová má ale ještě jednu osobní motivaci — fanatici z Islámského státu jí zabili bratrance a ona hodlá své příbuzné pomstít.

Bude to mít ale složité. K milici Lvi Tigridu se přidala teprve před deseti dny, aniž by  před tím prodělala jakýkoliv vojenský či jiný výcvik. Na rameni se jí přitom výhrůžně houpe Kalašnikov. A je připravena jej kdykoliv použít.

„Zaútočíme na ně, ublížíme jim, dál-li bůh. Přišli, aby zničili Irák, my ale tyhle psy sežehneme,“ říká na videu agentury Reuters odhodlaně irácká bojovnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám