Hlavní obsah

Syrský režim navrhl povstalcům z Aleppa fotbalový zápas

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský režim, jehož síly bombardují východní část Aleppa a pronikají hlouběji na toto území, předložil tamním povstalcům i civilistům nečekanou a velmi zvláštní nabídku. Znepřátelené strany by podle něj měly na chvíli vyměnit samopaly za kopačky a utkat se v přátelském fotbalovém utkání.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Syrský chlapec uprostřed zpustošené čtvrti Aš-Šaar ve východním Aleppu

Článek

Vládní guvernorát oblasti Aleppo, který mluví o „gestu dobré vůle na cestě k národnímu usmíření“, zápas naplánoval na čtvrteční poledne.

Zda se podivné utkání opravdu uskuteční, ale není jasné. „Odmítli! Nikdo nás nemůže vinit za to, co bude následovat!“ napsal nejprve rozezlený vzkaz poslanec režimního parlamentu Farís Šehabi.

Tým al-Káidy už prý trénuje

O něco později ale Šehabi napsal zprávu opačného vyznění. „Poté, co syrská vláda navrhla fotbalový zápas s teroristy, tým al-Káidy trénuje. Ať žije fotbalová diplomacie,“ napsal režimní politik a připojil bizarní fotografii zakukleného fotbalového týmu.

Vládní nabídka ale budí podezření – režim Bašára Asada už týdny neúspěšně přesvědčuje rebely i civilisty k opuštění povstalecké části města. Vybraný stadión Hamdaníja je přitom v západní, vládou kontrolované částí města a z východního Aleppa se k němu dá projít jen přes koridory střežené armádou. „Řeknou, že rebelové neakceptují žádnou vstřícnou iniciativu. Poté, co je pozvou, aby si zahráli fotbal s vrahy na ostatcích mrtvých,“ citoval web britského listu The Daily Telegraph jednoho z civilistů z východního Aleppa.

I Asadova přívrženci režimu jsou návrhemponěkud zaskočení. „To má být vtip? A kdo to bude pískat? Staffan De Mistura?” ptá se jeden z uživatelů na provládních zpravodajských stránkách v narážce na osobu vyslance OSN, jehož pokusy zprostředkovat řešení situace již několikrát selhaly.

V historii válečných konfliktů by to však nebyl první fotbalový zápas mezi znepřátelenými stranami. Nejslavnější obdobná událost se stala během první světové války, když spolu němečtí a britští vojáci na západní frontě během příměří okolo Vánoc roku 1914 odehráli několik zápasů v „území nikoho“.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko popírá nálety na Aleppo

Ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry hovořili ve čtvrtek v Limě o Ukrajině a válce v Sýrii. Po setkání na okraj začínajícího summitu Rady...

Výběr článků

Načítám