Hlavní obsah

Ruské tankery vzdor sankcím EU propašovaly přes Řecko a Kypr palivo do Sýrie

Aktualizováno

Ruské tankery i přes sankce EU propašovaly přes výsostné vody dvou členských zemí Evropské unie letecké palivo do Sýrie, kde Rusko podniká vojenské útoky na pozice ozbrojené syrské opozice a Islámského státu. S odkazem na své zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Lodní dodávky z těchto lodí hrály zásadní roli v pokračování ruských leteckých úderů v regionu. To ukazuje na trvalé navyšování prostředků nutných pro podporu jejich (ruské) vojenské operace a ambicí v Sýrii,“ cituje Reuters svůj zdroj ze zpravodajských kruhů jedné z vlád Evropské unie.

Stejný zdroj prozradil, že se Rusům během dvou týdnů podařilo do Sýrie přes Evropskou unii dopravit 20 tisíc tun leteckého paliva v hodnotě okolo 9 miliónů dolarů (asi 229 miliónů korun). Nejméně dvěma lodím se údajně podařilo proplout kolem Kypru.

Kotvily na Kypru a v Řecku

Jiný zdroj obeznámený s pohybem ruských plavidel prozradil, že lodě před doplutím na místo určení kotvily na Kypru a v Řecku.

Ruská ministerstva obrany a dopravy žádost agentury Reuters o vyjádření nechala bez odezvy. Podobně reagovalo také řecké ministerstvo zahraničí, které informace odmítlo komentovat.

Kyperské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že tamní „úřady nevydaly žádné povolení k zakotvení ruských tankerů přepravujících letecké palivo do Sýrie. Uvítáme jakékoliv informace o jakékoliv aktivitě v rozporu s restriktivními opatřeními OSN či EU,” napsalo kyperské ministerstvo zahraničí.

Syrská občanská válka začala v roce 2011 a postupně se do ní zapojily i světové mocnosti.

Zatímco Rusko spolu s Íránem podporují režim syrského prezidenta Bašára Asada, Spojené státy, Evropská unie a některé další země Zálivu podporují ozbrojenou opozici. Zapojení Ruska změnilo vývoj konfliktu v Asadův prospěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám