Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu Bagdádí trpí paranoiou, spí ve vestě s výbušninami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duchovní vůdce takzvaného Islámského státu (IS) Abú Bakr Bagdádí trpí paranoidní poruchou, napsal britský list Daily Mail s odvoláním na informace iráckých tajných služeb. Schovávat se má v tunelech vybudovaných pod Mosulem a spí údajně ve vestě napěchované výbušninami. Děsí se zrady, proto nechal některé své blízké spolupracovníky zavraždit.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Abú Bakr Bagdádí

Článek

Podle informací irácké tajné služby Bagdádí podezřívá své nejbližší spolupracovníky ze zrady. Padesát z nich nechal utopit, údajně z jejich SIM karet zjistil, že spolupracují se spojenci irácké armády.

Irácké tajné služby předpokládají, že v případě zajetí spáchá Bagdádí sebevraždu a odpálí se pomocí výbušnin.

Město je obklíčeno a irácké speciální jednotky postupují do centra Mosulu. Kvůli špatnému počasí byla ofenzíva sice krátkodobě přerušena, ale od pátku elitní protiteroristická jednotka útočí na čtvrť Tahrír na severovýchodním okraji města. Irácký generál Abdal Vaháb Saídí řekl, že armáda postupuje kvůli civilistům pomalu.

Ze čtvrtí, které má IS stále pod kontrolou, se podle agentury Reuters ozývaly modlitby za bojovníky. IS ve svém časopise An-Nabaa tvrdí, že stále přibývají lidé ochotní spáchat sebevražednou akci.

Foto: Mapy.cz

"Sdělujeme dobrou zprávu, že je velké množství bratrů připravených k mučednické smrti a stále jich přibývá," uvádí se v časopise. Podle odhadů IS Mosul brání s 5000 až 6000 bojovníky, proti nimž stojí armáda a její spojenci o síle až 100 tisíc lidí, uvádí agentura Reuters.

Bagdádí naposledy vystoupil začátkem listopadu, poprvé od začátku bitvy o irácký Mosul. V situaci, kdy se zdá neodvratným osvobození města od IS, potažmo definitivní porážka samozvaného chalífátu, apeluje Bagdádí na nahrávce na islámské radikály, aby se odhodlali k partyzánské válce proti „nepřátelům boha” a podnikali s větší intenzitou sebevražedné útoky v západních zemích.

„Převraťte noci nepřítele ve dny, zničte města nevěřících, vmeťte do jejich zemí chaos a postarejte se, aby jejich krev tekla proudem,“ nabádá Bagdádí.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám