Hlavní obsah

V Egyptě našli tři tisíce let starou mumii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Španělští archeologové v Egyptě objevili sarkofág a v něm „velmi zachovalou mumii“, která je stará tisíce let. Pro vědu má nález balzamovaných ostatků služebníka královské rodiny nevyčíslitelnou hodnotu, protože jsou ve velmi dobrém stavu. Informovala o tom televize Al-Džazíra.

Foto: Profimedia.cz

Velká sfinga v Gíze. Ilustrační foto

Článek

„Pokrývají ji barevné dekorace z období starověkého Egypta v podobě bohyní Eset a Nebthet s vyobrazením jejích křídel a čtyř synů boha Hora,“ řekla televizi Al-Džazíra šéfka archeologického týmu Myriam Seco Alvarezová.

Unikátní nález těla ve tkaninách a sádře se podařil na západním břehu Nilu přibližně 700 kilometrů jižně od Káhiry. Sarkofág pochází z doby přibližně 1 075 až 664 před naším letopočtem. Mumie tedy může být až tři tisíce let stará.

Pestrobarevný sarkofág byl nalezen poblíž chrámu z období faraona Thutmose III., který zemi pyramid vládl v období letech 1479 až 1425 před naším letopočtem. Podle egyptského ministerstva pro památky nalezené ostatky nejspíš patří honorovanému Amenrenefovi, který patřil ke služebníkům některého z pozdějších faraonů.

Egypťané vážené a bohaté osoby po smrti mumifikovali, protože věřili, že tím zemřelým zajistí posmrtný život. Nejstarší dochované mumie pocházejí z doby přibližně 4500 let před naším letopočtem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám