Hlavní obsah

Sicilské Palermo ukrývá pod povrchem přes 8000 mumií

Novinky, mšv

Když se řekne Palermo, většina lidí si nejspíš vybaví slunce, pláže a nálepku mafiánského města. Pod povrchem sicilské metropole se ale skrývá světový unikát — slavné kapucínské katakomby, ve kterých se nachází přes 8000 mumií.

Foto: Profimedia.cz

V kapucínských katakombách se nachází přes 8000 mumií.

Článek

Zní to možná trochu morbidně, ale pohřebiště pod povrchem pátého největšího italského města je lákadlem pro spoustu turistů. Už jen proto, že návštěva katakomb je skvělým pohledem do minulosti a způsob kapucínského konzervování těl navíc fascinuje i dnešní vědu.

Katakomby měly původně sloužit pouze pro zemřelé mnichy z kláštera Santa Maria della Pace. Dodnes je zde dokonce tělo prvního pohřbeného bratra Silvestra da Gubbio, které bylo do podzemí umístěno v roce 1599.

Foto: Profimedia.cz

Katakomby byly prominentním pohřebištěm.

Jenže vysoce postavení a zámožní občané si později prosadili, aby zde mohli po smrti také spočinout. Z ryze řádového pohřebiště se tak stal v podstatě prominentní hřbitov.

Foto: Profimedia.cz

Kapucínské katakomby

Vzhledem ke společenskému statusu byla i po smrti těla oblékána do aktuálně moderních šatů z drahých látek. Rodina zesnulého pak přispívala do klášterní pokladny, aby měli mniši prostředky na údržbu krypty.

Společné modlitby

Největší zajímavostí je ovšem kapucínský způsob pohřbívání, respektive balzamování těl. Mniši zavěšovali těla na roury, na kterých až osm měsíců vysychala. Poté mrtvolu omyli a zabalili do slámy a vonných bylin. Rodiny pak měly možnost zesnulého navštívit, chytit ho za ruce, a dokonce se s ním společně modlit.

Foto: Sibeaster, Wikimedia Commons

Rosalie Lobardiová je považována za nejkrásnější mumii světa.

Pohřebiště bylo definitivně uzavřeno v roce 1880, přesto byla do katakomb během počátku 20. století umístěna další dvě těla. Jedno z nich patří dvouleté Rosalii Lombardové, o které se říká, že je nejkrásnější mumií na světě. Je to právě kvůli způsobu kapucínského balzamování, holčička totiž vypadá, jako kdyby pouze spala.

Reklama

Výběr článků

Načítám