Hlavní obsah

V Mosulu se podařilo zabít vysokého velitele Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul/Irbíl

V iráckém Mosulu byl zabit vysoký velitel Islámského státu Mahmúd Šukrí Nuajmí známý jako šajch Faris, uvedla v pátek televize CNN s odvoláním na zdroje z irácké vojenské rozvědky. Islámský stát jeho smrt potvrdil.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Prchající Iráčané míjejí ve vesnici Šahrazád východně od Mosulu irácký tank

Článek

Podle zdrojů irácké vojenské rozvědky byl zabit v úterý při náletu iráckých letadel na západní část města. Islámský stát ve videu smrt Farise potvrdil. Označil ho za mučedníka bitvy.

Podle iráckých zdrojů byl šajch Faris za vlády Saddáma Husajna vysoce postavený důstojník irácké tajné služby, což ale CNN nedokázala potvrdit.

Zpráva se objevila v den, kdy irácké jednotky ve městě obnovily akci. „Jednotky zahájily útok v Arbadžiji, právě se tam bojuje,” citovala velitele protiteroristické jednotky agentura AFP.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Iráčtí vojáci ve svém humvee u vesnice Šahrazád

Irácká armáda začala proti IS bojovat o Mosul v říjnu. Na začátku minulého týdne první speciální protiteroristické jednotky pronikly do čtvrtí na východě města a dál postupovaly.[celá zpráva]

V posledních dnech se ale operace zadrhla. Zastavily ji jak četné útoky vln sebevražedných atentátníků v autech, tak palby sniperů a pěších atentátníků, kteří se snadno ztratili v davu. V hustěji osídlených čtvrtích se nemohly irácké jednotky spoléhat a podporu dělostřelby a letectva, protože by hrozilo, že si útoky vyžádají velké množství obětí.

Pancéřová divize zase nebyla připravena na boj ve městě, kde nemohla rozvinout své tanky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám