Hlavní obsah

Na Islámský stát v Rakce se žene Hněv Eufratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Arabsko-kurdské síly v Sýrii, které mají podporu západních spojenců v čele s USA, v neděli oznámily začátek ofenzívy na město Rakka, které je jednou z hlavních bašt Islámského státu. Sdělilo to vedení opozičních Demokratických sil Sýrie (SDF), které v Sýrii bojují proti džihádistům i vládním jednotkám.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

"Velká bitva za osvobození města Rakka a jeho provincie začala," řekla podle zahraničních agentur na tiskové konferenci ve města Ajn Ísa asi 50 kilometrů severně od Rakky mluvčí SDF. V prohlášení upřesnila, že ofenzíva se jmenuje Hněv Eufratu. Podle ní budou podporovat SDF letecké útoky koalice vedené Spojenými státy.

"Demokratické sily Sýrie se definitivním způsobem dohodly s mezinárodní koalicí (vedené Washingtonem), že v ofenzívě nebudou mít žádnou roli Turci," upřesnil další představitel SDF. Páteří SDF jsou kurdské milice YPG, které sousední Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Americký generál Stephen Townsend, který v srpnu převzal velení amerických vojenských operací proti IS, koncem října uvedl, že syrské kurdské milice YPG budou součástí jednotek, které se budou podílet na dobytí města Rakka. "Jedinou silou, která má určité schopnosti, jsou Demokratické síly Sýrie (SDF), jejíž jsou YPG důležitou součástí," uvedl Towsend.

Rakka je v rukou IS dva a půl roku. Je jedním ze dvou hlavních středisek IS. Tím druhým je severoirácký Mosul, proti kterému vedou už dva týdny pozemní ofenzivu irácké a kurdské síly.

Reklama

Související články

V syrském Aleppu začalo krátké příměří

Ruské a syrské vládní síly v pátek přerušily operaci v Aleppu, uvedla BBC. Desetihodinové příměří platné od devíti ráno (7:00 SEČ) má umožnit obyvatelům...

Výběr článků

Načítám