Hlavní obsah

Palestinci pojmenovali školu po údajném vůdci vrahů izraelských olympioniků z Mnichova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škola, která se staví v palestinském městě Tulkarm na Západním břehu Jordánu, má být pojmenována po Saláhu Chalafovi, někdejším vůdci teroristické organizace Černé září, jež má na svědomí masakr izraelských atletů na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Izraelské úřady proti tomuto kroku, který byl oznámen na konci září při pokládání základního kamene školy, důrazně protestují.

Foto: repro Youtube

Saláh Chalaf

Článek

Na záměr pojmenovat palestinské vzdělávací zařízení po údajném teroristovi upozornil minulý týden izraelský server Palestinian Media Watch. Mluvčí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Ofir Gendelman záměr kritizoval na Twitteru. „Glorifikace teroristů v palestinské samosprávě: nová škola má nést jméno zosnovatele mnichovského olympijského masakru,“ napsal Gendelman.

Podle izraelských médií se jedná už o čtvrtou palestinskou školu pojmenovanou po Chalafovi, předchozí tři se nacházejí v pásmu Gazy.

Guvernér okresu Tulkarm minulý týden na izraelské námitky reagoval prohlášením, že Palestinci nebudou zapomínat na své národní hrdiny.

„Okupace (míněn Izrael) blouzní, když si myslí, že palestinský lid změní svou kulturu a zapomene na své mučedníky..., kteří obětovali svou krev za svobodu a nezávislost a ustavení nezávislého palestinského státu s Jeruzalémem jako hlavním městem,“ prohlásil Issám abú Bakr.

Palestinian Media Watch se obrátila na Evropskou unii, která finančně podporuje palestinské ministerstvo školství, aby podmínila poskytování peněz Palestincům změnou praxe pojmenovávání škol po teroristech.

Chalafův podíl na masakru nejasný

Teroristická skupina Černé září vznikla s cílem pomstít událost ze září 1970, kdy Jordánsko vyhnalo ze země tisíce Palestinců po pokusu o atentát na krále Husajna. Časem se ale jejím primárním cílem stalo zničení Izraele.

Skupina na sebe nejdříve upozornila několika atentáty proti jordánským politikům, v září 1972 pak spáchala v Mnichově atentát na izraelské sportovce při probíhajících olympijských hrách – při masakru zemřelo 11 atletů. Z výslechů zadržených členů organizace vyplynulo, že zakladatelem a vůdcem Černého září byl právě Saláh Chalaf, jedna z vůdčích osobností hnutí Fatah Jásira Arafata a šéf jeho bezpečnostního aparátu.

Chalaf, zvaný také abú Ijád, založil Černé září s příslušníky výzvědné služby Fatahu. Podle některých zdrojů se ale s organizací rozešel už na začátku roku 1972, protože sám upřednostňoval pomstu jordánského vyhnání Palestinců před bojem proti Izraeli. Později v 70. letech se Chalaf, který se narodil v roce 1933 v Jaffě, vyslovoval pro uznání existence Izraele a vytvoření dvou států vedle sebe. V roce 1991 ho v tuniském exilu zavraždil jeho bodyguard napojený na znepřátelenou palestinskou extremistickou organizaci Abú Nidál, podporovanou iráckým prezidentem Saddámem Husajnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám