Hlavní obsah

Američané v Iráku zřejmě poprvé od první světové války čelili útoku yperitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York

Američtí experti se snaží zjistit, zda proti nim Islámský stát (IS) použil chemické zbraně. První test prokázal, že v minometném granátu vypáleném v úterý na americkou leteckou základnu Kajjára u Mosulu, byl yperit, druhý test to nepotvrdil. Pokud by se ukázala jeho přítomnost, Američané by poprvé od první světové války čelili útoku yperitem, napsal ve čtvrtek list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Oběť jarního útoku Islámského státu yperitem

Článek

„Byl to práškový yperit, u kterého jsme viděli, že ho s malým efektem mnohokrát použil (IS) v Iráku a v Sýrii,“ řekl mluvčí Pentagonu. Dodal, že yperit měl nízkou kvalitu. Vyjádřil se i k nosiči. „Zařízení - raketa nebo minometný granát - bylo nepřesné a hrubé.“

Hned po útoku byli všichni vojáci dekontaminováni. U žádného se neobjevily příznaky zásahu, uvedli američtí představitelé.

První testy provedené americkými silami v poli prokázaly, že v granátu byl zpuchýřující yperit, který leptá kůži a sliznice. Druhý test ale byl negativní. Třetí vzorek byl proto poslán do laboratoře, uvedl list The Daily Telegraph.

Američtí vojáci zatím nikdy nečelili ze strany IS útoku chemickými zbraněmi. Islamistické hnutí je ale opakovaně použilo proti Kurdům v Sýrii i v Iráku. Dva případy z města Marea ze srpna 2015 potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní. [celá zpráva]

Útočili yeritem už dvacetkrát

Podle listu Dialy Telegraph bylo zdokumentováno už dvacet případů použití yperitu proti iráckým Kurdům. Plynem byly zasaženy stovky lidí. Tříletá dívka zemřela. [celá zpráva]

V oblasti u Mosulu jsou také továrny, kde IS vyrábí chemické zbraně. Některé se už podařilo zničit. Velké obavy ale vyvolává továrna v Misraku, jen deset kilometrů od Kajjáry, kde můžou být stovky tuny chemikálií.

Kajjára leží asi 50 kilometrů od více než miliónového Mosulu, který stále ovládá Islámský stát. K poslední velké baště Islámského státu v Iráku se přibližují irácká vojska, americké síly i kurdští pešmergové. Útok zřejmě započne ještě letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám