Hlavní obsah

Izraelské vojačky se řídily navigací, skončily mezi útočícími Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Ve spršce kamení se ocitlo vozidlo izraelské armády, s nímž v pondělí večer vjely dvě izraelské vojačky omylem do palestinského města Tulkarm na Západním břehu Jordánu. Vojačky se spolehly na navigaci, která je navedla na nesprávnou trasu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelská vojačka. Ilustrační foto

Článek

Vojačky směřovaly do města s hebrejským názvem Bejt Lid v oblasti Šaron v západním Izraeli, avšak aplikace je vedla do místa s arabským jménem Bajt Líd, což je vesnice na Západním břehu. Odtud se dostaly až do Tulkarmu.

Místní lidé poznali, že ve voze sedí příslušnice nenáviděné izraelské armády, a na neozbrojené ženy zaútočili. Zachraňovat je musela palestinská policie, která se následně spojila s izraelskými úřady a obě vojačky jim v pořádku předala, uvedl list The Times of Israel.

Armáda z toho vyvodila důsledky a vyzvala své příslušníky, aby se nespoléhali pouze na navigační aplikace a používali i tradiční mapy. Současně velení vojákům doporučilo, aby se pohybovali se zbraněmi.

Není Ramon jako Ramon

Navigační aplikace mohou být v Izraeli a na palestinských územích nespolehlivé, pracují totiž často se shodnými nebo podobnými jmény míst v různých lokalitách. Například název Ramon se používá pro vojenskou základnu v jižním Izraeli, ale také pro palestinskou vesnici u Ramalláhu. Místa uváděná v aplikaci pod jmény Tapua, Halhoul a Taibe se nacházejí jak v Izraeli, tak na Západním břehu Jordánu.

Ke zmatku přispívá, že hebrejština a arabština jsou příbuzné jazyky, ale píší se jiným písmem, přičemž vzájemná transkripce není úplně jednotná, stejně jako přepis do latinky.

V dubnu dva vojáci neúmyslně vjeli do palestinské vesnice Bajt Fadždžár, která leží jižně od Jeruzaléma, a také oni se dostali do palestinské palby kamení. Podařilo se jim ale uniknout bez zranění. V dalším případě v březnu pak dva vojáci vjeli do uprchlického tábora Kalandíja mezi Jeruzalémem a Ramalláhem, což vyvolalo boje a skončilo smrtí jednoho Palestince a zraněním 15 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám