Hlavní obsah

Američané vybombardovali Islámskému státu továrnu na chemické zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Několik amerických proudových letadel včetně těžkého bombardéru B-52 se podílelo na pondělním útoku na výrobnu léčiv, kterou Islámský stát změnil na továrnu vyrábějící chemické zbraně. O náletu v úterý informoval Pentagon a zveřejnil záběry z útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané vybombardovali v Mosulu továrnu na chemické zbraněVideo: Reuters

 
Článek

Video ukázalo, jak se po četných explozích hroutí velké budovy s rovnou střechou. Podle Pentagonu se na útoku podílely stíhací bombardéry F-15, F-16, F-18, bitevníky A-10 Thunderbolt II i strategický bombardér B-52. Dvanáct letadel bombardovalo 50 vyznačených cílů.

Generál letectva USAF Jeffrey Harrigan uvedl, že útok mířil na továrnu produkující „chlór nebo hořčičný plyn - to v tuto chvíli ještě nevíme“.

Zdůraznil, že Islámský stát změnil farmaceutický podnik na podnik produkující zakázané zbraně. Budova sloužila také jako velitelství IS v oblasti.

„Představuje to další hrubou neúctu k mezinárodnímu právu a normám,“ řekl Harrigan.

Neváhají chemické zbraně použít

Islámský stát v bojích opakovaně použil chemické zbraně, zejména proti Kurdům. Většinou šlo o yperit. Jeden případ potvrdila i na OSN napojená Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) s tím, že IS je jedinou organizací, která dokáže hořčičný plyn vyrobit a je také odhodlaná ho použít.

I Pentagon má informace o tom, že IS používá jedovaté bojové látky. Americké komando dokonce zajalo jednoho ze specialistů IS na vývoj chemických zbraní.

Přestože pondělní letecký útok byl mohutný, nešlo o největší nálet v oblasti. Početnější síly byly použity 17. srpna při útoku na továrnu produkující improvizované nálože. I tehdy byl nasazen bombardér B-52, ale kromě dalších amerických letadel také belgické stroje F-16.

Reklama

Výběr článků

Načítám