Hlavní obsah

Syrská vláda schválila dohodu o příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syrská vláda pod vedením prezidenta Bašára Asada v sobotu vyslovila souhlas s dohodou o příměří, kterou uzavřely Spojené státy a Rusko. Klid zbraní by měl začít platit od pondělního večera místního času. O schválení dohody v sobotu informovala syrská oficiální agentura Sana s odvoláním na „informované zdroje”.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Poničená budova v syrské provincii Idlíbu

Článek

Syrská vláda schválila rusko-americkou dohodu, jedním z cílů které je dospět k politickému řešení krize v Sýrii, uvedla syrská agentura. Upřesnila zároveň, že z "humanitárních důvodů nastane klid zbraní ve městě Aleppo".

Při sobotním náletu na severosyrské město Idlíb zemřelo nejméně 24 osob a 90 lidí bylo zraněno, informovala syrská exilová organizace SOHR. Podle ní útočily na různá místa v Idlíbu, který je střediskem stejnojmenné provincie, "dosud neidentifikované bojové stroje".

Není jasné, kdo útočil

Agentura Reuters citovala nejmenované zdroje z řad záchranářů a obyvatel Idlíbu, podle nichž útočily na město ruské letouny. Svou domněnku opírají tyto zdroje o fakt, že bombardéry letěly ve velké výšce, zatímco syrské vládní helikoptéry útočí v nižších letových hladinách.

Syrskému letectvu naopak připisuje nálety v Idlíbu nejmenovaný příslušník civilní obrany města, kterého citovala turecká agentura Anadolu. Terčem útoků údajně desítek strojů bylo několik míst v Idlíbu, včetně lidnatého tržiště. Zásahy bomb způsobily požáry řady domů a obchodů.

Útok na Idlíb se uskutečnil krátce po ohlášení dohody o příměří, kterou v noci na dnešek dojednali ministři zahraničí Ruska a USA. Klid zbraní má začít platit s pondělním soumrakem, kdy v Sýrii stejně jako v ostatních muslimských zemích začíná svátek obětování íd al-adhá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám