Hlavní obsah

Evakuaci syrské Muadamíje kritizuje OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muadamíja

Dva autobusy odvezly v pátek z Muadamíje ležící na předměstí Damašku asi 300 Syřanů, kteří dosud žili v této vládou obléhané oblasti. Mají mezi nimi být i bojovníci, kteří složili zbraně. OSN evakuaci kritizuje jako násilné vystěhovávání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desítky Syřanů začaly opouštět syrskou MuadamíjuVideo: AP

 
Článek

Reportér agentury AP popsal, že bezpečnostní složky u výjezdu z města prohledávaly zavazadla desítek mužů, žen a dětí, které následně nastupovaly do připravených autobusů. Ty je odvezly do přístřešků ve vládou kontrolovaných oblastech.

Foto: ČTK/AP

Evakuace obyvatel Muadamíje

Evakuace se koná v návaznosti na uzavření dohody se syrským kabinetem, která zaručuje amnestii bojovníkům a povede k obnovení státní kontroly nad městem.

První část dohody hovoří o evakuaci asi 300 lidí, včetně 62 bojovníků, kteří slíbili složit zbraně výměnou za prezidentskou amnestii, uvedl místní guvernér.

Muadamíja leží západně od Daráje, dalšího předměstí syrské metropole, které bylo evakuováno minulý týden na základě podobné dohody s vládou. Darája byla obléhána čtyři roky a stala se terčem častého bombardování.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrští vojáci kontrolují zavazadla evakuovaných z Muadamíji

OSN podobné evakuaci kritizuje, podle ní jde o nucené vystěhovávání. Aktivista z Muadamíje Dani Kappani řekl, že obyvatelé nestáli o jednání a dohodu s Asadovou vládou, jenomže „situace se stávala stále obtížnější“.

Vládní vojska město obléhala tři roky a místní lidé trpí nedostatkem jídla i léků. OSN také kritizuje, že vláda umožnila evakuaci, ale neumožnila humanitárním organizacím pravidelné dodávky pomoci.

Vyjednavač OSN pro Sýrii Staffan de Mistura varoval, že po Daráji můžeme mít další Daráje.“ Podle něj může být evakuováno ještě mnohem více lidí, než 4000 z Daráje. V Muadamíji žije 28 000 obyvatel.

Podle vyjednávače nebudou z Muadamíje evakuováni všichni, město na rozdíl od Daráje uzavřelo s vládou od roku 2014 několik příměří. [celá zpráva]

Muadamíja stala v roce 2013 terčem útoku smrtícím sarinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám